MENI
8.5.2014

Održana 52. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma


Na 52. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) nisu podržana načela Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Darko Babalj, Borislav Bojić i Vesna Krstović-Spremo.

Prihvaćen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Praćenje realizacije preporuka revizije učinka“. Također, Komisija je istakla da i dalje insistira od svih institucija za koje su obavljene revizije učinaka da realiziraju sve preporuke koje su u njima navedene. Donesen je i zaključak koji će biti upućen Predstavničkom domu PS BiH, a u kojem se traži od Vijeća ministara BiH da dostavi informaciju o dosadašnjoj realizaciji preporuka po obavljenim revizijama učinaka, kao i o realizaciji zaključaka koje je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PS BiH usvojila tokom razmatranja revizija učinaka.

Usvojen je Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2013. godinu.

Podržana je i upućena u dalju parlamentarnu proceduru inicijativa poslanika Zijada Jagodića koja glasi: „Iniciraju se Vijeću ministara BiH izmjene Uputstva o primjeni Zakona o javnim nabavkama u BiH na način da:  
  1. u članu 20. stavak 1. tačka b) glasi: „Prilikom obračuna cijena ponuda u svrhu poredbe ponuda, umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor, i to: 20% za ugovore koji se dodjeljuju u 2014. godini do 2018. godine, 15% za ugovore koji se dodjeljuju od 2019. godine do 2022. godine, 10% za ugovore koji se dodjeljuju od 2023. godine do 2025. godine“;
  2. u članu 20. stavak 1. tačka d) alineja 3. glasi: „u slučaju ugovora o nabavki robe, najmanje 50% ukupne vrijednosti robe koja se ugrađuje ima podrijetlo iz BiH ili robe koja se ne proizvodi u BiH, a koju uvozi, nudi i ugrađuje ponuđač iz BiH i najmanje 50% radne snage za provođenje ugovora su rezidenti iz BiH;
  3. u članu 20. stavak 1. tačka e) briše se;
  4. u članu 20. stavak 3. glasi: „Odredbe ovog člana prestaju važiti 01. januara 2026. godine, izuzev tačke c) stavak (1) ovog člana“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću