MENI
13.5.2014

Održan sastanak predstavnika komisija/odbora za vanjske poslove/politiku parlamenata BiH, Srbije i Crne Gore


U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PS BiH) danas je održan sastanak predstavnika komisija/odbora za vanjske poslove/politiku parlamenata BiH, Srbije i Crne Gore tokom kojeg je razgovarano o dosadašnjim i budućim zajedničkim aktivnostima ovih tijela.

Učesnici sastanaka, koji je predvodio predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PS BiH Mirza Kušljugić, a kojem su prisustvovali predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković i članica Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Srbije Marija Obradović, izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima postignutim tokom saradnje komisija/odbora za vanjske poslove/politiku parlamenata BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Kako je istaknuto, potrebno je nastaviti ovakav vid parlamentarne saradnje između četiri zemlje, posebno u oblasti energetike i zaštite životne sredine. Rečeno je i to da pažnja na narednim sastancima treba posvetiti i prekograničnoj saradnji s ciljem suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala.

Tokom sastanka naglašeno je da je potrebno raditi na mehanizmu kojim bi se teme o kojima se do sada i o kojima će se ubuduće razgovarati prenijele i na izvršnu vlasti s ciljem njihove učinkovite realizacije.

Na kraju susreta učesnici su razmijenili mišljenja o regionalnoj konferenciji na temu „Perspektive vanjske politike u regionalnoj i prekograničnoj saradnji“, koja će sutra biti održana u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Današnjem sastanku prisustvovali su i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PS BiH Zvonko Jurišić i članovi Komisije Mladen Ivanković – Lijanović i Salko Sokolović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću