MENI
14.5.2014.

Окончана 66. сједница Представничког дома




На 66. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПС БиХ) усвојен је, у другом читању, Предлог закона о утврђивању висине плате запослених у институцијама БиХ, чији је предлагач посланик Милорад Живковић.

У другом читању усвојен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Усвојен је захтјев посланика Нике Лозанчића да се Предлог оквирног закона о ограничењима у располагању јавним средствима у БиХ разматра по хитном поступку, али је, након гласања, Предлог закона због непостојања ентитетске већине упућен на усаглашавање Колегијуму.

На усаглашавање Колегијуму упућен је Предлог закона о допуни Кривичног закона БиХ у првом читању, чији је предлагач посланик Денис Бећировић.

Није усвојен захтјев Дома народа ПС БиХ за разматрање Предлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку и по скраћеној процедури, те ће се Предлог закона разматрати у редовној процедури.

Није усвојен захтјев посланика Мате Фрањичевића за разматрање Предлога закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника у БиХ по хитном поступку и по скраћеној процедури, због чега ће се Предлог закона разматрати у редовној процедури.

Није усвојен захтјев посланика Нике Лозанчића за разматрање Предлога оквирног закона о олакшицама за запошљавање младих особа у БиХ по хитном поступку, а, због непостојања ентитетске већине, захтјев да се Предлог закона разматра у скраћеном поступку упућен је на усаглашавање Колегијуму.

Одбијен је Предлог закона о допуни Закона о порезу на додану вриједност, чији су предлагач посланици Младен Босић, Александра Пандуревић, Дарко Бабаљ, Борислав Бојић и Весна Крстовић-Спремо, јер је усвојено негативно Мишљење Комисије за финансије и буџет у вези с поменутим законским предлогом.

Није усвојен Предлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Нермина Заимовић-Узуновић и Асим Сарајлић.

Усвојен је, у другом читању, Предлог пословника Представничког дома ПС БиХ, чији је предлагач Привремена заједничка комисија оба дома ПС БиХ за израду предлога измјена и допуна Пословника Представничког дома ПС БиХ и Пословника Дома народа ПС БиХ.

Нису усвојени предлози закључака посланика Дениса Бећировића поводом расправе о Предлогу закона о располагању непокретном војном имовином, предлагача посланика Мирсада Ђугума, (прво читање), који гласе:" Представнички дом ПС БиХ задужује Савјет министара БиХ да у најкраћем могућем року достави усаглашени Предлог закона о располагању непокретном војном имовином с циљем динамизирања босанскохерцеговачког пута у чланство у НАТО савезу. Након што ПС БиХ усвоји наведени закон, Представнички дом ПС БиХ задужује Савјет министара БиХ да у најкраћем могућем року достави усаглашени Предлог закона о државној имовини, којим се потпуно уважава пресуда Уставног суда БиХ о државној имовини.“

Усвојен је Извјештај о проведеној ревизији учинка о теми: „Праћење реализације препорука ревизије учинка“. Такође, усвојен је закључак у којем Комисија за финансије и буџет Представничког дома ПС БиХ тражи од Савјета министара БиХ, ПС БиХ и институција БиХ које су обухваћене Извјештајем о обављеној ревизији учинка о теми: „Праћење реализације препорука ревизије учинка“ да потпуно реализују све препоруке ревизије. Усвојен је и закључак којим Представнички дом ПС БиХ задужује Савјет министара БиХ да га у најкраћем року обавијести о реализацији препорука ревизије и закључака Представничког дома ПС БиХ везаних уз извјештај о ревизији учинка.

Усвојен је Извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2013. годину и Извјештај о раду Савјета националних мањина БиХ за 2013. годину.

На усаглашавање Колегијуму упућена је Анализа одредаба кривичног законодавства у БиХ којима се уређује кривичноправни положај малољетних починилаца кривичних дјела, с предлогом мјера, као и закључак посланика Сенада Шепића који је предложен у вези с Анализом, а који гласи: „Представнички дом ПС БиХ задужује Савјет министара БиХ да хитно, а најкасније у року од 30 дана, размотри и усвоји измјене и допуне општих кривичних закона које уређују кривично– правни положај малољетника у кривичном поступку, усклађене с рјешењима у посебним законима о заштити и поступању с дјецом у кривичном поступку“.

Усвојена је иницијатива посланика Зијада Јагодића са 64. сједнице Представничког дома, упућена Савјету министара БиХ, за измјене Упутства о примјени Закона о јавним набавкама у БиХ, на начин да:
у члану 20. у ставку 1. тачка
б) гласи:„Приликом обрачуна цијена понуда у сврху поредбе понуда, умањити цијене домаћих понуда за преференцијални фактор, и то:
20% за уговоре који се додјељују у 2014. до 2018. године,
15% за уговоре који се додјељују од 2019. до 2022. године,
10% за уговоре који се додјељују од 2023. до 2025. године.“
у члану 20. ставку 1. у тачки д) алинеја 3. гласи:„у случају уговора о набави роба, најмање 50% укупне вриједности роба које се уграђују имају поријекло из Босне и Херцеговине или роба које се не производе у Босни и Херцеговини, а које увози, нуди и уграђује понуђач из Босне и Херцеговине и најмање 50% радне снаге за извршење уговора су резиденти из Босне и Херцеговине“,
3. у члану 20. у ставку 1. тачка е) брише се,
4. у члану 20. ставак 3. гласи:
„Одредбе овога члана престају важити 1. јануара 2026. године, изузев тачке ц) ставка (1) овога члана.“

У вези с поменутом иницијативом усвојен је и закључак којим Представнички дом ПС БиХ тражи од Савјета министара БиХ да у идућем периоду донесе Одлуку о обавезној примјени преференцијалног третмана на дјелатности које представљају значајне инвестиције у БиХ, а све у циљу јачања конкурентности домаћих компанија. Такође, у закључку се наводи да Одлука Савјета министара БиХ треба бити усклађена с међународним уговорима које је закључила БиХ.

Усвојен је иницијатива посланика Мате Фрањичевића са 64. сједнице Представничког дома у којој стоји да Савјет министара БиХ припреми и достави ПС БиХ информацију о стању у подручју водне привреде од заједничког интереса за БиХ и Републику Хрватску.

На усаглашавање Колегијуму, након гласања и непостојања довољне ентитетске већине, упућена је иницијатива посланика Дениса Бећировића с наставка 63. сједнице Представничког дома, која гласи “Задужује се Заједничка комисија за административне послове ПС БиХ да у што краћем року усвоји акте којима се:
а) укидају паушали професионално запосленим посланицима и делегатима у ПС БиХ,
б) смањују плате посланицима и делегатима у ПС БиХ,
ц) смањују накнаде материјалних и других трошкова посланика и делегата у ПС БиХ.
С обзиром на тешку социјално-економску ситуацију у БиХ, позивам Предсједништво БиХ и Савјет министара БиХ да такође приступе смањењу плата и других повластица. Сматрам како би било корисно да тако уштеђена средства усмјеримо на формирање Фонда за стипендирање надарених студената и ученика у БиХ“.

На усаглашавање Колегијуму, након гласања и непостојања довољне ентитетске већине, упућена је и иницијатива посланика Анте Домазета с наставка 63. сједнице Представничког дома, која гласи: „Паралелно или независно о промјени законских прописа којима се уређују плате и примања посланика и других дужносника на свим нивоима власти у БиХ, да се као чин колективног или индивидуалног одлучивања усвоје одлуке о одрицању од одређених права за која сматрамо да су у садашњим друштвеним околностима неприхватљива као облик повластица у друштву. О тим одлукама било би разумно обавијестити јавност“.

На усаглашавање Колегијуму, након гласања и непостојања довољне ентитетске већине, упућена је иницијатива посланика из Клуба СДА с наставка 63. сједнице Представничког дома, која гласи: „Клуб посланика СДА тражи да Заједничка комисија за административне послове, у складу са захтјевима грађана, али и ранијим иницијативама неких посланика, одмах смањи како плате тако и све повластице посланика и делегата у ПС БиХ“.

На усаглашавање Колегијуму, након гласања и непостојања довољне ентитетске већине, упућена је и иницијатива посланика Дениса Бећировића са 64. сједнице Представничког дома, која гласи „Задужује се Савјет министара БиХ да најкасније у року од три мјесеца од дана усвајања ове иницијативе изради и у парламентарну процедуру достави Предлог закона о Врховном суду БиХ“.


На усаглашавање Колегијуму, након гласања и непостојања довољне ентитетске већине, упућена је иницијатива посланика Дениса Бећировића са 64. сједнице Представничког дома, која гласи: “Обавезује се Савјет министара БиХ да у идућа три мјесеца припреми и у парламентарну процедуру достави Предлог закона о измјенама и допунама Закона о министарствима и другим тијелима управе БиХ којим би било предвиђено формирање државног министарства пољопривреде, прехране и руралног развоја БиХ“.

Из Представничког дома у Заједничку комисију оба дома за усаглашавање текста Закона о измјени и допуни Закона о акцизама у Босни и Херцеговини, предлагача Савјета министара БиХ, именовани су Борислав Бојић, Азра Хаџиахметовић и Звонко Јуришић.

У Заједничку комисију оба дома за усаглашавање текста Закона о допуни Кривичног закона Босне и Херцеговине, чији је предлагач Представнички дом ПС БиХ, из Представничког дома ПС БиХ именовани су Петар Кунић, Шефик Џаферовић и Нико Лозанчић.

У Привремену заједничку комисију оба дома ПС БиХ за провођење процедуре именовања замјеника директора Агенције за заштиту личних података у БиХ, из Представничког дома ПС БиХ именовани су Борислав Бојић, Младен Иванковић – Лијановић и Амир Фазлић.

У Привремену заједничку комисију оба дома ПС БиХ ради провођења процедуре именовања једног представника академске заједнице и једног представника невладиног сектора у Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, из Представничког дома ПС БиХ именовани су Емир Кабил, Звонко Јуришић и Александра Пандуревић.

На сједници је дата сагласност за ратификовање неколико међународних споразума и уговора (прилог). (крај)

Представнички дом ПС БиХ дао је сагласност за ратификовање:

  1. Споразума о кредиту између Босне и Херцеговине, коју представља Министарство финансија и трезора, и Unicredit Bank Austria АG, за финансирање пројекта „Модернизација Универзитета у Источном Сарајеву, Фаза II-А“,
  2. Споразума о финансирању између Босне и Херцеговине, Европске комисије и Управљачког тијела са сједиштем у Мађарској о интеграцији средстава из Инструмента претприступне помоћи у оквиру Програма транснационалне сарадње Југоисточна Европа за помоћ из Европског фонда за регионални развој у оквиру циља Европска територијална сарадња
  3. Споразума о финансирању између Босне и Херцеговине и Европске комисије у погледу прекограничног програма Босна и Херцеговина – Црна Гора у оквиру Инструмента претприступне помоћи за 2013. годину
  4. Споразума о војно-финансијској сарадњи између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Турске и Имплементациони протокол о финансијској помоћи између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Турске
  5. Допуне бр. 1 Споразума о финансирању о државном програму за Босну и Херцеговину у оквиру ИПА компоненте за помоћ у транзицији и изградњи институција за 2011. годину
  6. Европскe конвенцијe о питањима ауторског права и сродних права у оквиру прекограничног емитовања путем сателита, број: 01,02-05-2-425/14 од 21. 03. 2014. године;
  7. Давање сагласности за ратификацију Конвенције Међународне организације рада о колективном преговарању, број 154 из 1981. године
  8. Конвенције о радним односима (јавне службе), број 151, из 1978. године, Међународне организације рада
  9. Уговора између Босне и Херцеговине и Краљевине Мароко о правној помоћи у кривичним стварима
  10. Уговора о правној помоћи у грађанским и привредним стварима између Босне и Херцеговине и Краљевине Мароко
  11. Меморандума о разумијевању између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Сједињених Америчких Држава о развојној сарадњи за период 2012 – 2016,
  12. Протокола између Босне и Херцеговине и земаља Бенелукса (Краљевине Белгије, Великог Војводства Луксембурга и Краљевине Холандије) о примјени Споразума између Европске заједнице и Босне и Херцеговине о реадмисији лица која бораве без дозвола (Проведбени протокол) (kpaj)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу