MENI
20.5.2014.

Одржана Конференција „Заштита жена жртава насиља у породици у свјетлу ратификације Конвенције Савјета Европе о превенцији и борби против насиља над женама и насиља у породици“


У сарадњи са Комисијом за остваривање равноправности полова Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПС БиХ) и са Агенцијом за равноправност полова БиХ, Фондација „Удружене жене“ из Бањалуке организовала је данас у ПС БиХ конференцију под називом „Заштита жена жртава насиља у породици у свјетлу ратификације Конвенције Савјета Европе о превенцији и борби против насиља над женама и насиља у породици“.

Циљ конференције, која је одржана у оквиру регионалног пројекта „Удруженим напорима – ка европским стандардима у заштити жена од родно заснованог насиља“, био је размјена искустава и добре праксе дјеловања безбједних кућа у земљама региона и земљама чланицама Савјета Европе. Конференција је била фокусирана на усклађивање законодавства и праксе дјеловања безбједних кућа за жене жртве насиља у породици у БиХ са Конвенцијом Савјета Европе о превенцији и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Како је истакнуто током данашњег скупа, Конвенција коју је Савјет министара Савјета Европе усвојило 07. априла 2011. године, представља први правно обавезујући инструмент у Европи који има за циљ стварање правног оквира за превенцију насиља над женама, заштиту жртава насиља и кажњавање починилаца насиља.

Учесници Конференције упознати су да је ПС БиХ у јулу 2013. године дала сагласност за ратификацију Конвенције, а Предсједништво БиХ је донијело одлуку о њеној ратификацији у аугусту исте године.
БиХ је до сада обавила интензивне активности на промовисању Конвенције чиме је показана одлучност да, уз координацију владиних институција, као и уз сарадњу невладиних организација, прихвати међународни документ оваквог значаја.

Данас је поручено како треба показати одлучност да стандарде заштите које Конвенција прописује наша земља треба преузети у свој правни систем. Наглашено је и то да БиХ треба показати још више одлучности и посвећености како би се ти стандарди у потпуности примијенили.

Иначе, након што је на Министарској конференцији у Истанбулу 11. маја 2011. године Конвенција поднесена на потписивање, покренути су процеси у државама чланицама Савјета Европе, али и у другим државама за њезино ратификовање. Како би ступила на снагу, било је потребно да је ратификује десет држава, од чега најмање осам чланица Савјета Европе. Како је речено, 01. аугуста 2014. године она ће ступити на снагу захваљујући чињеници да је Конвенцију ратификовало 11 земаља. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу