MENI
23.5.2014

Poslanica Ismeta Dervoz u Bakuu učestvovala na sastancima Biroa i Stalnog komiteta Vijeća Evrope


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PS VE) Ismeta Dervoz učestvovala je, u funkciji prve zamjenice predsjedavajuće Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju VE, na sastancima Biroa i Stalnog komiteta VE, koji su juče i danas održani u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu.
Biro Vijeća Evrope donio je odluku o formiranju ad hoc Komiteta za predizbornu misiju za BiH. Činit će je 30 parlamentaraca Vijeća Evrope iz 5 političkih grupa i dva izvjestitelja za BiH. Na zatvorenom dijelu sastanka Biro je saslušao prezentacije dvoje kandidata za generalnog sekretara Vijeća Evrope, gospodina Jaglanda i gospođe Leutheusser-Schnarrenberger. Inače, PS VE će o izboru generalnog sekretara glasati na narednom redovnom zasjedanju, koje će od 23. do 27. juna ove godine biti održano u Strazburu.

Tokom zasjedanja Stalnog komiteta VE, poslanica Dervoz predstavila je učesnicima izvještaj Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju VE pod nazivom „Unapređenje saradnje između nacionalnih organizacija za ljudska prava i parlamenata na polju ravnopravnosti i nediskriminacije“. Stalni komitet VE taj izvještaj jednoglasno je usvojio.

Poslanica Dervoz uputila je riječi zahvalnosti predsjednici PS VE gospođi Anne Brasseur za izraženo saučešće Parlamentarnoj skupštini i građanima BiH u povodu žrtava i stradanja u nedavnim katastrofalnim poplavama.

Na marginama sastanaka, poslanica Dervoz odazvala se pozivu gospodina Ogtaya Asadova, predsjednika Parlamenta Republike Azerbejdžan i sa njim razgovarala o daljoj saradnji dvije prijateljske zemlje. To je, kako je istaknuto, obostrana želja građana Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću