MENI
27.5.2014.

Одржана конференција „Проведба одлука уставних судова у БиХ и међуинституционална сарадња у процесу проведбе тих одлука“

 
Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у БиХ, организовала је данас у згради ПС БиХ конференцију под називом „Проведба одлука уставних судова у БиХ и међуинституционална сарадња у процесу проведбе тих одлука“.

Током конференције наглашено је како је проведба одлука уставних судова у БиХ питање с којим наша земља има озбиљних проблема. Ти проблеми су, како је речено, посљедица непостојања цјеловитог рјешења у вези с питањем како проводити одлуке уставних судова у БиХ. Као примјер истакнута је чињеница да до данас није проведена одлука Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету „Сејдић и Финци против БиХ“.

Учесници конференције упозорили су да су проведбе одлука уставних судова веома важне у свјетлу приближавања БиХ Европској унији. Због тога треба тежити ка побољшању сарадње међу институцијама које су укључене у проведбе одлука уставних судова у БиХ, ојачати законодавни оквир и законодавне поступке у њиховој проведби и давати приоритет њиховом провођењу, поручено је на данашњој Конференцији.

На конференцији су презентована и досадашња искуства предсједника уставних судова из БиХ, као и искуства представника уставних судова и уставноправних комисија парламената Хрватске и Србије у овој области. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу