MENI
27.5.2014

Održana 32. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku


Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 32. sjednici usvojila je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2013. godinu, uz zaključak kojim je predložila domovima PSBiH da pozovu sve relevantne subjekte da izvrše preporuke Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Komisija je usvojila i Izvještaj o sprovođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koje vrši Centralna izborna komisija (CIK) BiH za 2013. godinu i dostavila ga domovima PSBiH u dalju parlamentarnu proceduru, uz zaključak kojim je obavezala CIKBiH da Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku dostavi informaciju sa podacima vezanim za predmete o sukobu interesa tokom 2013. godine, kao i o onima kojima će biti proslijeđeni drugim nadležnim organima.

Podržan je i proslijeđen u dalju parlamentarnu proceduru i Izvještaj o radu Nezavisne komisije PSBiH za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je u krivičnom postupku izrekao Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH za 2013. godinu, sa preporukama Nezavisne komisije, koje čine sastavni dio ovog Izvještaja.

Nije podržan, u prvoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, uz obrazloženje da budžetom institucija BiH za tekuću godinu nisu predviđena finansijska sredstva neophodna za njegovu realizaciju, kao i da bi njegovim usvajanjem bilo potrebno izmijeniti i odredbe Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, kojim je definiran rad Nezavisne komisije PSBiH za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću