MENI
29.5.2014

Okončana 67. sjednica Predstavničkog doma


Na 67. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), nakon cjelodnevne rasprave o posljedicama poplava u BiH, usvojen je zaključak da se svi prijedlozi zaključaka, koji su proistekli iz rasprave o Informaciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, upute Vijeću ministara BiH kako bi Vijeće ministara BiH do naredne sjednice Predstavničkog doma PSBiH dostavilo informaciju o mogućnosti njihove realizacije.
Prijedloge zaključaka na dostupnom jeziku može pročitati ovdje.

Po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. U drugom čitanju, nakon što je Vijeće ministara BiH povuklo zahtjev za skraćeni postupak, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Predsjedavajući Ustavnopravne komisije PD obavijestio je Dom da se o usaglašenosti ovog Zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH, kao i o načelima Zakona, na 64. sjednici, održanoj u pauzi zasjedanja, pozitivno izjasnila i Ustavnopravna komisije Predstavničkog doma PSBiH.

Na usaglašavanje Kolegiju, nakon nepostojanja dovoljne entitetske većine, upućen je zahtjev poslanika Denisa Bećirovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku.

Na usaglašavanje Kolegiju, nakon nepostojanja dovoljne entitetske većine upućena su i mišljenja Ustavnopravne komisije i Komisije za saobraćaj i komunikacije u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, predlagača Vijeća ministara BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju, nakon što nije postojala dovoljna entitetska većina, upućen je Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima u prvom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U redovnoj proceduri razmatrat će se Prijedlog okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u BiH, predlagača poslanika Nike Lozančića, jer nije usvojen zahtjev da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po skraćenom postupku.

Nije usvojen Prijedlog okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u BiH, predlagača poslanika Nike Lozančića.

Nije usvojen ni Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku zadužena je da dostavi novo mišljenje u vezi sa Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH jer nije usvojeno negativno Mišljenje Zajedničke komisije u vezi sa ovim zakonskim prijedlogom.

Usvojena je inicijativa poslanika Ante Domazeta s nastavka 63. sjednice Predstavničkog doma, koja glasi: „Paralelno ili nezavisno o promjeni zakonskih propisa kojima se uređuju plate i primanja poslanika i drugih dužnosnika na svim nivoima vlasti u BiH, da se kao čin kolektivnog ili individualnog odlučivanja usvoje odluke o odricanju od određenih prava za koja smatramo da su u sadašnjim društvenim okolnostima neprihvatljiva kao oblik povlastica u društvu. O tim odlukama bilo bi razumno obavijestiti javnost“.

Usvojena je i inicijativa poslanika iz Kluba SDA s nastavka 63. sjednice Predstavničkog doma, koja glasi: „Klub poslanika SDA traži da Zajednička komisija za administrativne poslove, u skladu sa zahtjevima građana, ali i ranijim inicijativama nekih poslanika, odmah smanji kako plate tako i sve povlastice poslanika i delegata u PSBiH“.

Usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Povodom rasprave o Analizi odredaba krivičnog zakonodavstva u BiH kojima se uređuje krivičnopravni položaj maloljetnih počinilaca krivičnih djela, usvojen je zaključak poslanika Senada Šepića, s prijedlogom mjera, koji glasi: „Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da hitno, a najkasnije u roku od 30 dana, razmotri i usvoji izmjene i dopune općih krivičnih zakona kojima se uređuje krivičnopravni položaj maloljetnika u krivičnom postupku, usklađene s rješenjima u posebnim zakonima o zaštiti i postupanju s djecom u krivičnom postupku“.
Nije usvojena Analiza odredbi krivičnog zakonodavstva u BiH kojima se uređuje krivičnopravni položaj maloljetnih počinilaca krivičnih djela, s prijedlogom mjera.

Na usaglašavanje Kolegiju, nakon glasanja i nepostojanja dovoljne entitetske većine, upućena je inicijativa poslanika Beriza Belkića sa 65. sjednice Predstavničkog doma, koja glasi: „Predlažem da se na jednoj od slijedećih sjednica u dnevni red Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uvrsti tačka dnevnog reda – Preispitivanje opravdanosti postojanja upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i poduzećima“.

Nije usvojena inicijativa poslanika Denisa Bećirovića s nastavka 63. sjednice Predstavničkog doma, održanog 25. 2. 2014., koja glasi: “Zadužuje se Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku usvoji akte kojima se:
a) ukidaju paušali profesionalno zaposlenim poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH,
b) smanjuju plate poslanicima i delegatima u PSBiH,
c) smanjuju naknade materijalnih i drugih troškova poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.
S obzirom na tešku socijalno-ekonomsku situaciju u BiH, pozivam Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da također pristupe smanjenju plata i drugih povlastica.
Smatram kako bi bilo korisno da tako ušteđena sredstva usmjerimo na formiranje Fonda za stipendiranje nadarenih studenata i učenika u BiH“.

Nije usvojena inicijativa poslanika Denisa Bećirovića sa 64. sjednice Predstavničkog doma, koja glasi „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od tri mjeseca od dana usvajanja ove inicijative izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH“.

Nije usvojena inicijativa poslanika Denisa Bećirovića sa 64. sjednice Predstavničkog doma, koja glasi: “Obavezuje se Vijeće ministara BiH da u iduća tri mjeseca pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH kojim bi bilo predviđeno formiranje državnog ministarstva poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja BiH“.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, predlagač Predstavniči dom PSBiH.

Usvojen je, sa prijedlozima i sugestijama sadržanim u njemu, Izvještaj o radu Pravobranilaštvu BiH za period od 1. januara do 31. decembra 2013. godine.

Usvojen je, sa preporukama sadržanim u njemu, Izvještaj o provedbi zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2013. godini.

Usvojen je, sa preporukama sadržanim u njemu, Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH za 2013. godinu.

Usvojeni su Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2013. godinu. Usvojen je i zaključak kojim se pozivaju svi subjekti da izvrše preporuke Institucije ombudsmana koje su navedene u Godišnjem izvještaju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću