MENI
24.11.2015

Članica Stalne delegacije PSBiH u PSVE i izvjestiteljica Vijeća Evrope Milica Marković u Parizu predstavila Prijedlog izvještaja o sporu Azerbejdžana i Jermenije u vezi sa namjernim prekidanjem snabdijevanja vodom


Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Milica Marković učestvovala je u Parizu u radu sjednice Komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj PSVE, na kojoj je, u svojstvu izvjestiteljke Vijeća Evrope, predstavila Prijedlog izvještaja i Prijedlog rezolucije o temi „Stanovnici u pograničnim regijama Azerbejdžana kojima je namjerno prekinuto snabdijevanje vodom“.

Članovi Komiteta usvojili su prijedlog izvještaja i Prijedlog rezolucije gospođe Marković, te ova dva dokumenta proslijedili na razmatranje i usvajanje na plenarnom dijelu zasjedanja PSVE. Očekuje se da će prijedlozi izvještaja i rezolucije biti usvojeni na plenarnom zasjedanju PSVE koje će biti održano u Strazburu u januaru 2016. godine, nakon čega će postati zvanični dokumenti PSVE.

Članovi Komiteta informirani su i o najavi održavanja posebne sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o drogama u aprilu 2016. godine, kao i o mogućnosti da Komitet za sjednicu Generalne skupštine UN-a izradi izvještaj o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

Gospođa Marković će danas u Parizu, u svojstvu članice Komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj PSVE, prisustvovati Parlamentarnoj konferencije o Konvenciji MEDICRIME. Ova Konvencija predstavlja prvi međunarodni dokument za borbu protiv falsificiranja medicinskih proizvoda, kao i okvir kojim se promoviraju nacionalna i međunarodna saradnja između raznih tijela uključenih u borbu protiv falsificiranja medicinskih proizvoda. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću