MENI
4.6.2014

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Dušanka Majkić u Zagrebu na Regionalnoj konferenciji parlamentarnih komisija za odbranu i sigurnost


Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dušanka Majkić učestvovat će na Konferenciji o temi: “Parlamentarni nadzor: godišnji regionalni sastanak parlamentarnih komisija/odbora za odbranu i sigurnost”, koja će se 5. i 6. juna ove godine održati u Zagrebu.

Tokom Konferencije koju, u saradnji sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost PSBiH i uz podršku Centra „George C. Marshall“ iz Garmisch-Partenkirchena, organizira Centar za sigurnosnu saradnju (RACVIAC), učesnici će diskutirati o pregledu transnacionalnih sigurnosnih izazova iz perspektive zemalja Jugoistočne Evrope, te o borbi protiv korupcije, ekstremizama i ilegalnih migracija.

Pored navedenog, predviđeno je da se tokom Konferencije prezentira stanje malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u vojnim magacinima, kao i napori u konverziji vojnih objekata i potencijala, sa posebnim osvrtom na saradnju PSBiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u rješavanju problema viškova SALW-a u BiH.

Drugog dana Konferencije planirana je rasprava o kibernetičkoj sigurnosti i sigurnosti energetskih postrojenja, te o neophodnosti ekonomske saradnje zemalja u regionu Jugoistočne Evrope.
Konferencija se održava s ciljem nastavljanja dobre prakse godišnjih sastanaka na kojima se razmatraju pitanja parlamentarnog nadzora sigurnosnog sektora, kao i foruma članova parlamenata i eksperata iz zemalja Jugoistočne Evrope odgovornih za nadzor brojnih segmenata sigurnosti.

Pored predstavnika Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH, planirano je da u radu Konferencije učestvuju predstavnici parlamentarnih komisija za odbranu i sigurnost iz Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Rumunije i Turske. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću