MENI
6.6.2014.

Okončana 38. sjednica Doma naroda

 
Na 38. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) po žurnom postupku usvojen je Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH razmatrat će se u redovitoj proceduri jer nije prihvaćen zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona razmatra po skraćenoj proceduri.

Usvojen je, po žurnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH. Usvojen je i zaključak kojim Doma naroda PSBiH obvezuje Vijeće ministara BiH da prati ekonomske efekte usvojenog Zakona i da, u slučaju negativnih efekata, predloži potrebne izmjene.

Po žurnom postupku usvojen je i Zakon o dopuni Zakona o javnim nabavama BiH, predlagatelja Vijeća ministara BiH.

Usvojeni su, u istovjetnom tekstu kao u Zastupničkom domu PSBiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli i Zakon o dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o elektroničkom dokumentu, predlagatelja Vijeća ministara BiH. S obzirom na to da je Prijedlog zakona usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je usvojen u Zastupničkom domu PSBiH, u Privremeno zajedničko povjerenstvo obaju domova PSBiH za postizanje istovjetnog teksta Zakona iz Doma naroda PSBiH imenovani su Martin Raguž, Seudin Hodžić i Staša Košarac.

Usvojen je Poslovnik Doma naroda PSBiH, čiji je predlagatelj Privremeno zajedničko povjerenstvo obaju domova PSBiH za izradu prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika Zastupničkog doma i Poslovnika Doma naroda PSBiH.

Usvojeno je Izvješće Privremenog zajedničkog povjerenstva obaju domova PSBiH o postizanju istovjetnog teksta Zakona o dopuni Kaznenog zakona BiH, čiji je predlagatelj Zastupnički dom PSBiH. Usvajanjem ovog Izvješća, ovaj Zakon smatra se usvojenim.

Usvojeno je Izvješće o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Rezultati reforme javne uprave“, s preporukama iz Izvješća.

Usvojeno je Izvješće o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2013. godinu, kao i Izvješće o radu Pravobraniteljstva BiH za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2013. godine, sa prijedlozima i sugestijama iz Izvješća.

Usvojeno je, sa preporukama sadržanim u njemu, Izvješće o radu Neovisnog povjerenstva za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju kaznene sankcije i druge mjere koje je izrekao u kaznenom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Kaznenim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud sukladno zakonu BiH.

Usvojeno je, sa preporukama sadržanim u njemu, i Izvješće o provedbi zakona iz nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u 2013. godini.
Usvojeni su Godišnje izvješće o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i Godišnje izvješće o pojavama diskriminacije u BiH za 2013. godinu. Također, usvojen je zaključak kojim se pozivaju svi subjekti da izvrše preporuke Institucije ombudsmana koje su navedene u Izvješću.

Nije primljena k znanju Informacija o analizi rezultata i učincima rada stranih tužitelja i sudaca u BiH.

U Privremeno zajedničko povjerenstva obaju domova Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure imenovanja jednoga predstavnika akademske zajednice i jednoga predstavnika nevladinog sektora u Povjerenstvo za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, iz Doma naroda PSBiH imenovani su Martin Raguž, Mehmed Bradarić i Mladen Ivanić.

Usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju članova stalnih povjerenstava Doma naroda PSBiH. Tako je izaslanik Seudin Hodžić imenovan u Povjerenstvo za financije i proračun i Povjerenstvo za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda PSBiH.

Usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o izboru članova Zajedničkih povjerenstava obaju doma PSBiH. Izaslanik Seudin Hodžić imenovan je u Zajedničko povjerenstvo za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i u Zajedničko povjerenstvo za ekonomske reforme i razvoj.

Usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju članova interparlamentarnih skupina prijateljstva PSBiH za bilateralnu suradnju s parlamentarnim tijelima drugih zemalja. Shodne tome, izaslanik Seudin Hodžić imenovan je u Skupinu prijateljstva za susjedne zemlje.

Za članove Ureda za razmatranje žalbi BiH Dom naroda PSBiH, na mandat od pet godina, iz reda priznatih stručnjaka upravnog prava iz Federacije BiH imenovao je Magdalenu Papić i Ilmu Mehić-Jusufbašić. Iz reda stručnjaka iz oblasti javnih nabava, transporta i strateškog poslovnog upravljanja iz Federacije BiH imenovani su Nikolina Silak i Vildan Đurović, a iz Republike Srpske Dragan Vukajlović.

Na sjednici je data suglasnost za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)

Na 38. sjednici je data suglasnost za ratificiranje: 
  1. Europske konvencije o pitanjima autorskog prava i srodnih prava u okviru prekograničnog emitiranja putem satelita
  2. Protokola između Bosne i Hercegovine i zemalja Beneluxa (Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luksemburg i Kraljevine Nizozemske) o provedbi Sporazuma između Europske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koje borave bez dozvola (Provedbeni protokol)
  3. Konvencije Međunarodne organizacije rada o kolektivnom pregovaranju, broj 154 iz 1981. godine
  4. Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora, i UniCredit Bank Austria AG za financiranje projekta „Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Faza II-A“
  5. Financijskog sporazuma između Bosne i Hercegovine, Europske komisije i Upravljačkog tijela smještenog u Mađarskoj u vezi s integracijom fondova iz Instrumenta pomoći za pretpristup u okviru međudržavnog programa suradnje za Jugoistočnu Europu za pomoć iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar cilja europske teritorijalne suradnje
  6. Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske komisije u pogledu prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2013. godinu
  7. Dopune broj 1 Sporazuma o financiranju o državnom programu za Bosnu i Hercegovinu u okviru IPA komponente za pomoć u tranziciji i izgradnji institucija za 2011. godinu
  8. Sporazuma o vojno-financijskoj suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Provedbenog protokola vezanog uz financijsku potporu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske
  9. Konvencije Međunarodne organizacije rada o radnim odnosima (javne službe), broj 151. iz 1978. godine
  10. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Maroko o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima
  11. Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i gospodarskim stvarima između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Maroko
  12. Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o razvojnoj suradnji za razdoblje 2012. -2016. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću