MENI
10.6.2014

Održana 65. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na 65. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Nije utvrđena usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i nisu podržana načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Dom naroda PSBiH, a koji se odnosi na rješavanje pitanja statusa grada Mostara.

Nije utvrđena usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, te nisu podržana načela ni za Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme praznika BiH, predlagača poslanika Mate Franjičevića.

Na sjednici je utvrđena usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Uputstva o korištenju rodno osjetljivog jezika u PSBiH s aneksima: „Pojedinačne upute s primjerima“ i „Tablica funkcija, naslova, zvanja i zanimanja u PSBiH“, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH.

Primljena je k znanju i upućena u dalju parlamentarnu proceduru Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2013. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću