MENI
12.6.2014

Okončana 68. sjednica Predstavničkog doma


Na 68. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) primljeno je k znanju izjašnjenje Vijeća ministara BiH povodom prijedloga zaključaka iznesenih na 67. sjednici Predstavničkog doma tokom rasprave o Informaciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o posljedicama prirodne nesreće u BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju, usljed nepostojanja entitetske većine, upućeno je Mišljenje Ustavnopravne komisije u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Dom naroda PSBiH, a koji se odnosi na rješavanje pitanja statusa grada Mostara.

Nisu usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH i Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Nije usvojen ni Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme praznika u BiH, predlagača poslanika Mate Franjičevića, jer je podršku poslanika dobilo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

Negativno mišljenje nadležne komisije dobilo je podršku poslanika i u slučaju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, čime ovaj zakonski prijedlog nije usvojen. U vezi s tim prijedlogom zakona nije usvojeno mišljenje Ustavnopravne komisije o ustavnopravnoj osnovi, zbog čega je Ustavnopravna komisija zadužena da dostavi novo mišljenje o ustavnopravnoj osnovi pomenutog zakonskog prijedloga.

Nije usvojen zahtjev poslanika Denisa Bećirovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku i po skraćenoj proceduri, zbog čega će se Prijedlog zakona razmatrati u redovnoj proceduri.

Usvojena je inicijativa poslanika Beriza Belkića sa 65. sjednice Predstavničkog doma, koja glasi: “Predlažem da se na jednoj od sljedećih sjednica u dnevni red Predstavničkog doma PSBiH uvrsti tačka dnevnog reda – Preispitivanje opravdanosti postojanja upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i preduzećima“.

Usvojen je Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2013. godinu, dok podršku poslanika nije dobilo negativno Mišljenje Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u vezi s pomenutim Izvještajem.

Usvojeni su Godišnji izvještaj i financijski izvještaj Centralne banke BiH za 2013. godinu, kao i Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju za 2013. godinu.
Usvojen je Izvještaj o radu Nezavisnog odbora PSBiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2013. godinu i Plan rada Nezavisnog odbora PSBiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2014. godinu.

Nije primljena k znanju Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2013. godinu.

Iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma PSBiH za usaglašavanje teksta Zakona o elektronskom dokumentu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, imenovani su Saša Bursać, Mirza Kušljugić i Niko Lozančić.

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)

Predstavnički dom PS BiH dao je saglasnost za ratificiranje: 
  1. Ugovora o ekstradiciji između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Maroko
  2. Sporazuma o finansijskoj saradnji – razmjena nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke za projekat - Vjetropark Podveležje
  3. Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije u pogledu prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2013. godinu
  4. Prvog amandmana na Sporazum o zamjeni duga od 27.2.2012., između KfW, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH (zajmoprimac), kao i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija u iznosu od 12.821.343,85 eura – „Zamjena duga 3“,
  5. Dodatnog protokola 3 Sporazumu o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006) (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću