MENI
13.6.2014

Član Stalne delegacije PSBiH u PAM i delegat u Domu naroda Ognjen Tadić u posjeti Vatikanu i Senatu Italije


Radnim sastankom sa državnim sekretarom Vatikana za odnose sa državama, monsinjorom Dominiqom Mambertijem, delegacija Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), koju je predvodio italijanski senator Frančesko Amoruso, a u kojoj je bio i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, završila je dvodnevnu posjetu Vatikanu.

Nakon susreta sa poglavarom katoličke crkve Njegovom svetosti papom Franjom, koji se desio prvog dana posjete, u srijedu, 11. juna, članovi delegacije PAM-a upoznali su sekretara Mambertija sa rezultatima svojih aktivnosti učinjenih s ciljem da PAM doprinese pronalaženju mirnog rješenja za krizu u Siriji i uopće o stalnim aktivnostima u vezi sa otvaranjem konstruktivnog dijaloga na Bliskom istoku. Senator Amoruso posebno je istakao da je PAM interparlamentarno tijelo koje u svom članstvu ima predstavnike parlamenata svih arapskih zemalja na Mediteranu, ali i Izraela i Palestinske samouprave, koje od osnivanja PAM-a učestvuju u radu te međunarodne organizacije.

Govoreći o najupečatljivijim događajima vezanim za misiju PAM-a, članovi delegacije posebno su naveli težak status kršćanskih manjina u kriznim područjima koje, kako je rečeno, trpe nespokoj i skoro potpuno nezaštićene stradaju u sudarima sukobljenih strana. "Mir, dijalog i zajedništvo predstavljaju program naših mirovnih misija i nadamo se da će i država Vatikan, bez obzira na to što nije članica PAM-a, pomoći u našem radu", poručio je senator Amoruso.

Sekretar Mamberti podijelio je brigu o stanju u kome se kršćanske crkve koje djeluju na Bliskom istoku, kao i njihovi vjernici, nalaze. "Pozdravljamo kao dobrodošle napore svih ljudi kojima je cilj uspostavljanje mira, posebno u uvjetima velike humanitarne krize koja ljude ostavlja u siromaštvu i patnjama. Naša misija, bez obzira na to da li se radi o instrumentima države Vatikan, ili autoritetu pape kao vjerskog lidera, jeste da pomognemo traženju mira", poručio je sekretar Mamberti.

Tokom dvodnevnog boravka u Vatikanu i Italiji delegat Tadić posjetio je, na poziv kolega, i Senat Republike Italije. Tokom posjete delegaciji PAM-a učinjena je čast da prisustvuje sjednici Senata.

U okviru radnih susreta delegat Tadić iskoristio je priliku da sagovornike upozna sa stanjem u BiH nakon poplava u dijelovima Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i da ih pozove da se aktivno uključe u organiziranje pomoći poplavljenim područjima. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću