MENI
16.6.2014

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj dr. Danijela Martinović učestvovala na sastanku Mreže parlamentarnih odbora za finansije i ekonomiju zemalja zapadnog Balkana


Na sastanku Mreže parlamentarnih komisija za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, koji je uz podršku Westminsterske fondacije za demokratiju iz Velike Britanije, danas održan u Podgorici, razmatrane su dosadašnje aktivnosti Mreže vezane za saradnju zemalja članica Mreže, kao i njenih odbora u vezi sa programima državne pomoći, stranim direktnim investicijama i IPA fondovima, te mogućnostima i ograničenjima u korištenju istih.

Tokom sastanka, na kojem je u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) učestvovala predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj dr. Danijela Martinović, razgovarano je i o pripremama daljih bilateralnih i trilateralnih sastanaka u okviru Mreže, obukama za članove parlamenata i parlamentarno osoblje, te organizaciji konferencija vezanih za budžetiranje i efikasan nadzor nad korištenjem, odnosno trošenjem budžetskih sredstava.

Posebno je apostrofirana ideja organizacije konferencije na temu međuparlamentarne saradnje zemalja Mreže i EU po pitanju pomoći mjestima i stanovništvu pogođenom poplavama, a koja bi u jesen ove godine bila održana u BiH. Konferencija bi definirala dalje potrebe država pogođenih poplavama, efikasnost korištenja sredstava dobijenih kroz programe pomoći, kao i eventualne izmjene legislative zemalja članica Mreže zbog pružanja brze međusobne pomoći.

Pored navedenog, učesnici ovog sastanka diskutirali su i o formiranju radne grupe za pripremu Regionalne konferencije o energiji i regionalnoj saradnji u energetskom sektoru, koja će u sepembru ove godine biti održana u Crnoj Gori. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću