MENI
24.11.2015

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milica Marković u Parizu učestvovala u radu Parlamentarne konferencije o Konvenciji MEDICRIME


Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) i članica Komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj PSVE Milica Marković učestvovala je danas u Parizu u radu Parlamentarne konferencije o Konvenciji MEDICRIME, koja predstavlja prvi međunarodni dokument za borbu protiv falsificiranja medicinskih proizvoda, kao i okvir kojim se promovira međunarodna saradnja između raznih tijela uključenih u borbu protiv falsificiranja medicinskih proizvoda.

Tokom konferencije, koju je organizirao Komitet za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj PSVE, razgovaralo se o izazovima i koristima ratifikacije Konvencije MEDICRIME. Prema zaključcima učesnika, konferencija je podigla svijest o falsificiranju medicinskih proizvoda i sličnim krivičnim djelima, kao i o utjecaju takvih krivičnih djela na javno zdravlje. Konferencija je, također, ohrabrila brojne zemlje članice Vijeća Evrope da potpišu i ratificiraju Konvenciju MEDICRIME.

Vijeće Evrope usvojio je Konvenciju MEDICRIME u decembru 2010. godine, a do sada su je potpisale 24 zemlje, od kojih tri nisu članice Vijeća Evrope. Konvencija MEDICRIME ratificirana je u pet zemalja, čime su stečeni uvjeti da ovaj dokument stupi na snagu 1. januara 2016. godine.

Pored članova Komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj PSVE, Parlamentarnoj konferenciji u Parizu prisustvovali su i predstavnici parlamentarnih komisija zemalja članica Vijeća Evrope, u čijoj su nadležnosti pitanja borbe protiv falsificiranja medicinskih proizvoda. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću