MENI
26.6.2014

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao sa predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Božo Ljubić sastao se danas s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i tom prilikom njemu i svim državljanima Republike Hrvatske čestitao Dan državnosti.

Tokom susreta istaknuto je da je današnji sastanak dokaz kontinuiteta dobre saradnje na parlamentarnom nivou, što će, kako je kazano, doprinijeti unapređenju ukupnih prijateljskih odnosa između BiH i Republike Hrvatske.

Uvažavajući važnost uloge parlamenta u procesu evropskih integracija, dr. Ljubić zamolio je predsjednika Leku, a što je on i prihvatio, da Hrvatski sabor stavi na raspolaganje BiH svoja iskustva u procesu pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji (EU).

Takođe, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH informirao je predsjednika Sabora o političkim zbivanjima u BiH, s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u BiH.

Prema riječima predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, strateški interes Republike Hrvatske jeste stabilna i prosperitetna BiH kao članica EU i NATO-a.

Tokom razgovora, sagovornici su se usaglasili i u tome da BiH može biti stabilna i prosperitetna samo ako je sva tri naroda i drugi građani budu osjećali kao svoju najbolju opciju. Također, istakli su da u predstojećem izbornom procesu i Hrvati trebaju biti zastupljeni u institucijama vlasti u BiH preko svojih legitimnih predstavnika.

Na kraju razgovora, dr. Ljubić zahvalio se na pomoći koju je Republika Hrvatska pružila tokom i poslije nedavnih katastrofalnih poplava u BiH. Zajednički je konstatirano da je neophodno ostvariti međudržavnu i regionalnu saradnju kako bi se prevenirali slični događaji u budućnosti. Isto tako, istakli su da je veoma važan zajednički istup prema međunarodnim institucijama i donatorima kako bi se generirala neophodna sredstva za obnovu poplavljenih područja u BiH i Hrvatskoj.

Inače, dr. Ljubić je juče, na poziv predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, prisustvovao u Zagrebu svečanostima u povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću