MENI
27.6.2014

Održana 1. hitna sjednica Nezavisnog odbora


Na 1. hitnoj sjednici Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) članovi su dobili na uvid do danas pristigle izvještaje institucija BiH u vezi sa nasilnim protestima građana od 7. februara ove godine.
 
Konstatirano je da je do početka 1. hitne sjednice svoje izvještaje, na zahtjev Nezavisnog odbora PSBiH, dostavilo sedam institucija, dok četiri institucije još uvijek nisu dostavile izvještaje o događajima od 7. februara ove godine.

Izvještaje su dostavili Odbor za unutrašnju politiku Vijeća ministara BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno - sigurnosna agencija (OSA) BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Federacije BiH, MUP Republike Srpske i Tužilaštvo BiH.

Izvještaje Nezavisnom odboru PSBiH do početka 1. hitne sjednice nisu dostavili Ministarstvo sigurnosti BiH, MUP Kantona Sarajevo, Tužilaštvo Federacije BiH i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Nezavisni odbor PSBiH usvojio je zaključak da se članovi Odbora do naredne sjednice, koja će biti održana u razumno kratkom roku, upoznaju sa sadržajima svih pristiglih izvještaja. S tim u vezi, Nezavisni odbor PSBiH od institucija koje nisu dostavile izvještaje zatražio je da to učine u što kraćem roku kako bi članovi Nezavisnog odbora na narednoj sjednici izvršili analizu tih izvještaja i donijeli odluku o daljem postupanju u skladu sa zakonskim nadležnostima Odbora.

Nezavisni odbor prihvatio je Izvještaj o posjeti članova Odbora Glavnom uredu Granične policije BiH. S tim u vezi, usvojen je zaključak da se prema Ministarstvu sigurnosti i Vijeću ministara BiH uputi obavještenje o potrebi prijema novih radnika u Graničnu policiju u skladu sa ranije odobrenim sredstvima za tu namjenu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću