MENI
27.6.2014

Održana 21. sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije




Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 21. sjednici usvojila je Izvještaj s 16. interparlamentarnog sastanka članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH i Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, održanog 27. i 28. marta 2014. u Sarajevu, kao i Izvještaj s 9. sastanka Konferencije komisija za evropske integracije parlamenata zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope, održane 2. i 3. juna 2014. u Budvi.

Također, Komisija se upoznala sa Informacijom Direkcije za evropske integracije BiH o korištenju IPA sredstava za saniranje posljedica poplava u BiH, te o pripremi donatorske konferencije, koja će u julu biti održana u Briselu.

Komisija nije podržala Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2013. godinu u domenu koji se odnosi na evropske integracije BiH, te je domovima PSBiH dostavila negativno mišljenje. Komisija je konstatirala da je, u poređenju s ranijim izvještajima, primjećen napredak u metodologiji njegove izrade, s obzirom na to da je pitanje evropskih integracija zasebno prikazano. Ipak, Komisija je zaključila da Izvještaj u sebi ne sadrži sumarni prikaz realizacije svih pitanja vezanih za evropske integracije, sa posebnim akcentom na realizaciju planiranih zakonskih aktivnosti predviđenih Planom rada Vijeća ministara za 2013. godinu, te realizaciju svih programa i akcionih planova u vezi sa evropskim integracijama koje je Vijeće ministara BiH trebalo sprovesti. Pored navedenog, konstatirano je da Izvještaj ne sadrži informacije o aktivnostima sprovedenim u vezi s mehanizmom koordinacije, kao ni informacije o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić - Finci“. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću