MENI
24.11.2015.

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana Treća regionalna konferencija parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska prava


U organizaciji Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Sarajevu je danas održana Treća regionalna konferencija parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska prava, na kojoj su predstavnici povjerenstava/odbora za ljudska prava iz parlamenata osam zemalja jugoistočne Europe potvrdili svoju opredijeljenost da preuzmu obvezu parlamentarnog nadzora u oblasti ljudskih prava i obvezu usmjeravanja aktivnosti parlamenata kao osiguranju i promidžbi uživanja ljudskih prava.

Konferenciju, koja je realizirala u suradnji i uz potporu Misije OESS-a u BiH, otvorio je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, koji je uputio pozdrave nazočnim predstavnicima povjerenstava/odbora za ljudska prava parlamenata Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i predstavnicima parlamenata Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Nazočnima su se obratili i predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić i zamjenik šefa Misije OESS-a u BiH Aleksandar Čuplugin, koji su pozdravili praksu održavanja ovakvih konferencija i naglasili značaj regionalne razmjene mišljenja i iskustava predstavnika povjerenstava/odbora koje se bave parlamentarnim nadzorom u oblasti ljudskih prava.

Tijekom konferencije raspravljalo se o iskustvima i naučenim lekcijama u zemljama regiona u svezi sa parlamentarnim nadzorom nad institucijama ljudskih prava, kao i o ulozi povjerenstava/odbora u parlamentarnom nadzoru. U okviru ove teme bilo je riječi o tome kako parlamenti mogu doprinijeti boljem uspjehu izvršenja politika i zakona iz oblasti ljudskih prava, kao i o tome kako poboljšati parlamentarni nadzor nad izvršnom vlasti i institucijama iz oblasti ljudskih prava, kao i o ulozi nevladinih organizacija i aktivista civilnog društva u zaštiti ljudskih prava.

Posebna tema rasprave ove konferencije bila je posvećena antidiskriminacijskim zakonima, odnosno novinama u pravnim i sudskim sustavima regije u svezi s ovim zakonima.
U usvojenim zaključcima sudionici konferencije preuzeli su obvezu usmjeravanja parlamenata u oblasti ratificiranja međunarodnih sporazuma u oblasti ljudskih prava, usvajanja zakona koji omogućavaju provođenje međunarodnih standarda u domaćem pravu, osiguravanju provođenja međunarodnih standarda u domaćem pravu i promidžbe obveza iz oblasti ljudskih prava.
Vlade država regiona pozvane su da izrade strategije odnosno akcione planove za ljudska prava kako bi se osigurao koordiniran pristup u promidžbi i osiguranju poštivanja ljudskih prava i da o tome redovito izvještavaju povjerenstva/odbore za ljudska prava parlamenata. Vlade su, također, pozvane da bez odlaganja izvrše procjenu usklađenosti zakona koji uređuju oblast diskriminacije sa međunarodnim standardima i standardima Europske unije u ovoj oblasti, kao i da utvrde strategije odnosno akcione planove za prevenciju i borbu protiv diskriminacije.

Sudionici konferencije konstatirali su značaj i uspjeh regionalne suradnje parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova, te potvrdili svoju predanost da preduzmu nove korake u obvezivanju svih tijela vlasti kako bi se postigao značajniji napredak u promidžbi ljudskih prava putem šire i održive suradnje i preuzimanja zajedničke odgovornosti. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću