MENI
2.7.2014

Održana konferencija „Položaj žena i mladih na tržištu rada u BiH“

 
Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj PSBiH, u saradnji sa predstavništvom Fondacije Friedrich Ebert u BiH i Projektom jačanja institucija vlasti i sistema u BiH (SGIP), organizirala je danas konferenciju pod nazivom „Položaj žena i mladih na tržištu rada u BiH“, kao jednu u nizu konferencija pod generalnim nazivom „Ekonomska i pravna pitanja u kontekstu EU integracija BiH“.

Cilj konferencije bio je da se relevantnim akterima omogući da na jednom mjestu, zajednički, razmotre trenutnu situaciju i predlože moguće korake ka konkretnom rješenju ovog problema, doprinoseći na taj način stvaranju smjernica za planirani ekonomski razvoj BiH.

Kako je istaknuto tokom današnje diskusije, u skladu sa podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, registrirani broj nezaposlenih u BiH nikada nije bio veći, odnosno on je u 2013. godini veći od 550.000. Od toga, broj žena među registriranim brojem nezaposlenih prelazi 50%, a primjetno je i povećanje stope nezaposlenosti među mladim ljudima koji sve više traže rješenje odlaskom u druge zemlje i potragom za poslom.

Na kraju Konferencije zaključeno je, između ostalog, da s ciljem rješavanja problema koji su danas istaknuti treba inicirati zakonske izmjene u smislu zapošljavanja rodno osjetljivih kategorija, kao i u što većoj mjeri uključiti nevladin sektor u politiku zapošljavanja. Također, zaključeno je kako je potrebno inicirati izmjene sistema obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada, osigurati aktivnije djelovanje javnih službi za zapošljavanje, te težiti jačanju partnerstva između ključnih aktera na tržištu rada. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću