MENI
7.7.2014

Članovi Monitoring tima Vijeća Evrope u posjeti PSBiH


Članovi Monitoring tima Vijeća Evrope razgovarali su danas sa predsjedavajućim Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefikom Džaferovićem o ispunjavanju obaveza BiH u vezi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“, kao i o drugim pitanjima koja će biti obrađena u novom izvještaju Monitoring tima o poštovanju obaveza i angažmana BiH kao punopravne članice Vijeća Evrope.

Odgovarajući na pitanja članova Monitoring tima, gospodin Džaferović naglasio je da je u interesu BiH i svih njenih građana da vlasti u našoj zemlji u potpunosti ispunjavaju obaveze prema Vijeću Evrope i drugim evropskim institucijama i organizacijama. Prema riječima Džaferovića, tokom razgovora predstavnika političkih partija sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom iskristalizirao se model za primjenu presude u slučaju „Sejdić – Finci“, ali nije bilo političke volje da se prihvate dogovorena rješenja, kojima će, kako je rekao Džaferović, političke partije morati da se vrate nakon predstojećih Općih izbora u BiH.

Džaferović je podsjetio i na činjenicu da se u PSBiH nalaze i prijedlozi amandmana na Ustav BiH kojima bi se, kako je naveo, na jednostavan način ispunili zahtjevi iz presude Evropskog suda za ljudska prava, te upozorio da postoje blokade u vezi sa zakazivanjem sjednice oba doma PSBiH na kojoj bi se o tim amandamanima glasalo.

Džaferović je pozvao međunarodne institucije da pomognu BiH u rješavanju ovog problema, izražavajući očekivanje da će se političari koji budu izabrani u oktobru, zajedno sa međunarodnim zvaničnicima, ozbiljno i odgovorno posvetiti pitanju ispunjenja presude u slučaju „Sejdić – Finci“.

Članovi Monitoring tima Vijeća Evrope tokom razgovora sa Džaferovićem interesirali su se i za rješavanje pitanja statusa grada Mostara, te izrazili očekivanje da će predstojeći Opći izbori u BiH biti održani u demokratskoj atmosferi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću