MENI
27.11.2019

Članovi Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić i Alma Čolo razgovarali sa delegacijom Komisije za vanjske i evropske poslove Parlamenta Italije

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Asim Sarajlić i poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Alma Čolo primili su večeras u Sarajevu delegaciju Komisije za vanjske i evropske poslove Parlamenta Italije, koju je predvodila predsjednica te Komisije Marta Grande.

Italijanski parlamentarci naglasili su da je njihova zemlja veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i svih zemalja regiona zapadnog Balkana, te uputili snažnu poruku podrške daljem procesu proširenja Evropske unije (EU) na sve zemlje ovog regiona.

Prema riječima članova Komisije za vanjske i evropske poslove Parlamenta Italije, EU priprema novu strategiju procesa proširenja u kojoj će sve države u tom procesu biti pozvane da rade zajedno s članicama EU kako bi taj proces bio ubrzan, a građani osjetili benefite pridruživanja EU.

S tim u vezi, italijanski parlamentarci kritizirali su sporost u procesu pridruživanja država zapadnog Balkana EU, kao i blokade tog procesa od pojedinih članica EU, naglasivši kako nastavak procesa proširenja predstavlja prioritetan interes za sigurnost i stabilnost EU.

S tim u vezi, podvukli su značaj jačanja parlamentarne saradnje između BiH i Italije, te uputili poziv rukovodstvu i članovima PSBiH da učestvuju na konferenciji o budućnosti regiona zapadnog Balkana u EU, koju će Parlament Italije organizirati početkom naredne godine.

Zahvaljujući se na prijateljskoj podršci i pomoći koju Italija decenijama pruža našoj zemlji, članovi PSBiH Asim Sarajlić i Alma Čolo istaknuli su da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i pozvali na još snažnije prisustvo italijanskih investitora u našoj zemlji.

Sarajlić i Čolo upoznali su kolege iz Italije s aktuelnom političkom situacijom u BiH, naglašavajući da je otkočen proces formiranja vlasti na državnom nivou, što će, kako su rekli, omogućiti nastavak reformi na političkom i ekonomskom planu, kao i brži ekonomski razvoj zemlje.

Prihvatajući poziv italijanskih parlamentaraca da učestvuju na konferenciji o evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, Sarajlić i Čolo naglasili su da u BiH postoji konsenzus svih oko daljeg kretanja ka članstvu u EU.

Italijanski parlamentarci će u naredna dva dana u glavnom gradu BiH prisustvovati konferenciji „Italija i BiH: Balkan i EU kroz vijekove“, koju Ambasada Italije organizira povodom 155. godišnjice otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću