MENI
27.11.2019.

Чланови Парламентарне скупштине БиХ Асим Сарајлић и Алма Чоло разговарали са делегацијом Комисије за спољне и европске послове Парламента Италије

Предсједавајући Клуба бошњачког народа у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Асим Сарајлић и посланица у Представничком дому ПСБиХ Алма Чоло примили су вечерас у Сарајеву делегацију Комисије за спољне и европске послове Парламента Италије, коју је предводила предсједница те Комисије Marta Grande.

Италијански парламентарци нагласили су да је њихова земља велики пријатељ Босне и Херцеговине и свих земаља региона западног Балкана, те упутили снажну поруку подршке даљем процесу проширења Европске уније (ЕУ) на све земље овог региона.

Према ријечима чланова Комисије за спољне и европске послове Парламента Италије, ЕУ припрема нову стратегију процеса проширења у којој ће све државе у том процесу бити позване да раде заједно с чланицама ЕУ како би тај процес био убрзан, а грађани осјетили бенефите придруживања ЕУ.

С тим у вези, италијански парламентарци критиковали су спорост у процесу придруживања држава западног Балкана ЕУ, као и блокаде тог процеса од појединих чланица ЕУ, нагласивши како наставак процеса проширења представља приоритетан интерес за безбједност и стабилност ЕУ.

С тим у вези, подвукли су значај јачања парламентарне сарадње између БиХ и Италије, те упутили позив руководству и члановима ПСБиХ да учествују на конференцији о будућности региона западног Балкана у ЕУ, коју ће Парламент Италије организовати почетком наредне године.

Захваљујући се на пријатељској подршци и помоћи коју Италија деценијама пружа нашој земљи, чланови ПСБиХ Асим Сарајлић и Алма Чоло истакли су да између двије земље нема отворених питања и позвали на још снажније присуство италијанских инвеститора у нашој земљи.

Сарајлић и Чоло упознали су колеге из Италије с актуелном политичком ситуацијом у БиХ, наглашавајући да је откочен процес формирања власти на државном нивоу, што ће, како су рекли, омогућити наставак реформи на политичком и економском плану, као и бржи економски развој земље.

Прихватајући позив италијанских парламентараца да учествују на конференцији о европској перспективи земаља западног Балкана, Сарајлић и Чоло нагласили су да у БиХ постоји консензус свих око даљег кретања ка чланству у ЕУ.

Италијански парламентарци ће у наредна два дана у главном граду БиХ присуствовати конференцији „Италија и БиХ: Балкан и ЕУ кроз вијекове“, коју Амбасада Италије организује поводом 155. годишњице отварања првог Генералног конзулата Италије у Сарајеву. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу