MENI
27.11.2019.

Članovi Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić i Alma Čolo razgovarali s izaslanstvom Povjerenstva za vanjske i europske poslove Parlamenta Italije

Predsjedatelj Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Asim Sarajlić i zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH Alma Čolo primili su večeras u Sarajevu izaslanstvo Povjerenstva za vanjske i europske poslove Parlamenta Italije, koje je predvodila predsjednica tog Povjerenstva Marta Grande.

Italijanski parlamentarci naglasili su da je njihova zemlja veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i svih zemalja regiona zapadnog Balkana, te uputili snažnu poruku potpore daljnjem procesu proširenja Europske unije (EU) na sve zemlje ovog regiona.

Prema riječima članova Povjerenstva za vanjske i evropske poslove Parlamenta Italije, EU priprema novu strategiju procesa proširenja u kojoj će sve države u tom procesu biti pozvane da rade zajedno s članicama EU kako bi taj proces bio ubrzan, a građani osjetili benefite pridruživanja EU.

S tim u svezi, italijanski parlamentarci kritizirali su sporost u procesu pridruživanja država zapadnog Balkana EU, kao i blokade tog procesa od pojedinih članica EU, naglasivši kako nastavak procesa proširenja predstavlja prioritetan interes za sigurnost i stabilnost EU.

S tim u svezi, podvukli su značaj jačanja parlamentarne suradnje između BiH i Italije, te uputili poziv vodstvu i članovima PSBiH da sudjeluju na konferenciji o budućnosti regiona zapadnog Balkana u EU, koju će Parlament Italije organizirati početkom naredne godine.

Zahvaljujući se na prijateljskoj potpori i pomoći koju Italija decenijama pruža našoj zemlji, članovi PSBiH Asim Sarajlić i Alma Čolo istaknuli su da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja i pozvali na još snažniju nazočnost italijanskih investitora u našoj zemlji.

Sarajlić i Čolo upoznali su kolege iz Italije s aktualnom političkom situacijom u BiH, naglašavajući da je otkočen proces formiranja vlasti na državnoj razini, što će, kako su rekli, omogućiti nastavak reformi na političkom i ekonomskom planu, kao i brži ekonomski razvitak zemlje.

Prihvatajući poziv italijanskih parlamentaraca da sudjeluju na konferenciji o europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, Sarajlić i Čolo naglasili su da u BiH postoji koncenzus svih oko daljnjeg kretanja ka članstvu u EU.

Italijanski parlamentarci će u naredna dva dana u glavnom gradu BiH nazočiti konferenciji „Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća“, koju Veleposlanstvo Italije organizira u povodu 155. obljetnice otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću