MENI
28.10.2019

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda i Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Sredoje Nović i Asim Sarajlić razgovarali sa delegacijom Bundestaga o realizaciji programa stipendiranja

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sredoje Nović i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić razgovarali su danas u Sarajevu sa poslanicom u Bundestagu Savezne Republike Njemačke Marianne Schieder o Međunarodnom programu stipendiranja (IPS), kojeg njemački Bundestag svake godine provodi za mlade u zemljama regiona.

Ovaj program provodi se u ukupno 44 zemlje svijeta, iz kojih godišnje na šestomjesečni rad i školovanje u njemački Bundestag odlazi ukupno 120 polaznika. Iz zemalja regiona Zapadnog Balkana bit će izabrano ukupno 9 stipendista.

Poslanica Schieder, koja je u Bundestagu zadužena za realizaciju IPS programa, zajedno sa njenom saradnicom Ingebor Gerstberger i profesorom Humboldt univerziteta u Berlinu Elmarom Kulkeom, ocijenili su da su stipendisti iz BiH izuzetno angažirani, inovativni i obrazovani mladi ljudi, te izrazili nadu da će oni, po povratku u našu zemlju, imati priliku da stečena znanja i iskustva prenesu u institucijama BiH. S tim u vezi, članovi delegacije njemačkog Bundestaga predložili su da PSBiH i druge državne institucije osiguraju posao za polaznike IPS programa, kao i da ovaj program populariziraju među mladima u našoj zemlji.

Nović i Sarajlić zahvalili su se gostima iz njemačkog Bundestaga na pomoći i podršci koju Njemačka više od tri decenije pruža Bosni i Hercegovini. Posebno su se zahvalili na provođenju programa stipendiranja njemačkog Bundestaga, te izrazili nadu da će svake godine biti sve više korisnika ovog programa iz BiH.

Nović i Sarajlić upoznali su poslanicu Schieder s aktuelnom političkom situacijom u BiH i procesom formiranja vlasti na državnom nivou. Predsjedavajući klubova srpskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH zajednički su izrazili očekivanje da će u tom procesu u najskorije vrijeme, putem dijaloga, biti postignuto prihvatljivo rješenje. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću