MENI
28.10.2019.

Предсједавајући Клуба српског народа и Клуба бошњачког народа у Дому народа Средоје Новић и Асим Сарајлић разговарали са делегацијом Бундестага о реализацији програма стипендирања

Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Средоје Новић и предсједавајући Клуба бошњачког народа у Дому народа ПСБиХ Асим Сарајлић разговарали су данас у Сарајеву са посланицом у Бундестагу Савезне Републике Њемачке Marianne Schieder о Међународном програму стипендирања (IPS), којег њемачки Бундестаг сваке године проводи за младе у земљама региона.

Овај програм проводи се у укупно 44 земље свијета, из којих годишње на шестомјесечни рад и школовање у њемачки Бундестаг одлази укупно 120 полазника. Из земаља региона Западног Балкана биће изабрано укупно 9 стипендиста.

Посланица Schieder, која је у Бундестагу задужена за реализацију IPS програма, заједно са њеном сарадницом Ingebor Gerstberger и професором Humboldt универзитета у Берлину Elmarom Kulkeom, оцијенили су да су стипендисти из БиХ изузетно ангажовани, иновативни и образовани млади људи, те изразили наду да ће они, по повратку у нашу земљу, имати прилику да стечена знања и искуства пренесу у институцијама БиХ. С тим у вези, чланови делегације њемачког Бундестага предложили су да ПСБиХ и друге државне институције обезбиједе посао за полазнике IPS програма, као и да овај програм популаришу међу младима у нашој земљи.

Новић и Сарајлић захвалили су се гостима из њемачког Бундестага на помоћи и подршци коју Њемачка више од три деценије пружа Босни и Херцеговини. Посебно су се захвалили на провођењу програма стипендирања њемачког Бундестага, те изразили наду да ће сваке године бити све више корисника овог програма из БиХ.

Новић и Сарајлић упознали су посланицу Schieder са актуелном политичком ситуацијом у БиХ и процесом формирања власти на државном нивоу. Предсједавајући клубова српског и бошњачког народа у Дому народа ПСБиХ заједнички су изразили очекивање да ће у том процесу у најскорије вријеме, путем дијалога, бити постигнуто прихватљиво рјешење. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу