MENI
25.10.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarao u Strazburu sa izvjestiocem Vijeća Evrope za BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić sastao se u Strazburu sa izvjestiocem Vijeća Evrope za BiH, holandskim senatorom Tinyem Koxom.

Holandski senator, koji je koautor više izvještaja Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) za BiH, upozorio je na moguće posljedice činjenice da PSBiH nije izabrala članove Delegacije u PSVE. Senator Kox naglasio je da su na snazi nova pravila i procedure Vijeća Evrope, prema kojima države članice trebaju da budu zastupljene i na parlamentarnom i na ministarskom nivou. Ukoliko to nije slučaj, države mogu dovesti u pitanje članstvo u Vijeću Evrope, rekao je Kox i dodao da bi svi vodeći političari u BiH trebali biti svjesni tog rizika.

Ocjenjujući da BiH plaća cijenu unutarnjeg političkog inata i igara u kojima se ne traže rješenja, već krivci, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Nikola Špirić upozorio je da BiH, godinu dana nakon izbora, nije izabrala novo Vijeće ministara BiH, novu Vladu Federacije i vlade u nekoliko kantona.

Prema riječima dr. Špirića, nijedna vodeća partija u BiH nema dilemu o potrebi izbora Delegacije PSBiH u PSVE, koja se, kako je naglasio, u BiH doživljava kao predvorje za ulazak u Evropsku uniju (EU).

Ocjenjujući da, usljed zastoja u izboru novog Vijeća ministara BiH, nisu ispunjeni zakonski i poslovnički uvjeti za izbor Delegacije PSBiH u PSVE, dr. Špirić se založio za prestanak politike uvjetovanja i za uspostavljanje povjerenja i otvaranje stalnog unutanjeg dijaloga o svim spornim pitanjima.

Dr. Špirić je poručio da je na nivou BiH potrebno formirati vlast na osnovu izbornih rezultata. U suprotnom, naglasio je, izbori će biti delegitimirani, a građani će izgubiti povjerenje u proces izbora svojih predstavnika u institucije vlasti.

Ističući da je zastoj u formiranju vlasti na državnom nivou loša vijest za sve građane BiH, dr. Špirić izrazio je uvjerenje da će BiH što je moguće brže prevazići unutarnje političke slabosti i, kroz dijalog i konsenzus, naći održiva unutarnja rješenja, nastaviti učešće u radu svih institucija Vijeća Evrope, te ubrzati put ka članstvu u EU. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću