MENI
25.10.2019.

Замјеник предсједавајућег Дома народа др Никола Шпирић разговарао у Стразбуру са извјестиоцем Савјета Европе за БиХ

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) др Никола Шпирић састао се у Стразбуру са извјестиоцем Савјета Европе за БиХ, холандским сенатором Tinyem Koxom.

Холандски сенатор, који је коаутор више извјештаја Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) за БиХ, упозорио је на могуће посљедице чињенице да ПСБиХ није изабрала чланове Делегације у ПССЕ. Сенатор Kox нагласио је да су на снази нова правила и процедуре Савјета Европе, према којима државе чланице требају да буду заступљене и на парламентарном и на министарском нивоу. Уколико то није случај, државе могу довести у питање чланство у Савјету Европе, рекао је Kox и додао да би сви водећи политичари у БиХ требали бити свјесни тог ризика.

Оцјењујући да БиХ плаћа цијену унутрашњег политичког ината и игара у којима се не траже рјешења, већ кривци, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ др Никола Шпирић упозорио је да БиХ, годину дана након избора, није изабрала нови Савјет министара БиХ, нову Владу Федерације и владе у неколико кантона.

Према ријечима др Шпирића, ниједна водећа партија у БиХ нема дилему о потреби избора Делегације ПСБиХ у ПССЕ, која се, како је нагласио, у БиХ доживљава као предворје за улазак у Европску унију (ЕУ).

Оцјењујући да, усљед застоја у избору новог Савјета министара БиХ, нису испуњени законски и пословнички услови за избор Делегације ПСБиХ у ПССЕ, др Шпирић се заложио за престанак политике условљавања и за успостављање повјерења и отварање сталног унутрашњег дијалога о свим спорним питањима.

Др Шпирић је поручио да је на нивоу БиХ потребно формирати власт на основу изборних резултата. У супротном, нагласио је, избори ће бити делегитимисани, а грађани ће изгубити повјерење у процес избора својих представника у институције власти.

Истичући да је застој у формирању власти на државном нивоу лоша вијест за све грађане БиХ, др Шпирић изразио је увјерење да ће БиХ што је могуће брже превазићи унутрашње политичке слабости и, кроз дијалог и консензус, наћи одржива унутрашња рјешења, наставити учешће у раду свих институција Савјета Европе, те убрзати пут ка чланству у ЕУ. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу