MENI
25.10.2019.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarao u Strasbourgu sa izvjestiteljem Vijeća Europe za BiH

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić sastao se u Strasbourgu sa izvjestiteljem Vijeća Europe za BiH, nizozemskim senatorom Tinyem Koxom.

Nizozemski senator, koji je koautor više izvješća Odbora za monitoring Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) za BiH, upozorio je na moguće posljedice činjenice da PSBiH nije izabrala članove Izaslanstva u PSVE. Senator Kox naglasio je da su na snazi nova pravila i procedure Vijeća Europe, prema kojima države članice trebaju biti zastupljene i na parlamentarnoj i na ministarskoj razini. Ukoliko to nije slučaj, države mogu dovesti u pitanje članstvo u Vijeću Europe, rekao je Kox i dodao da bi svi vodeći političari u BiH trebali biti svjesni tog rizika.

Ocjenjujući da BiH plaća cijenu unutarnjeg političkog inata i igara u kojima se ne traže rješenja, već krivci, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH dr. Nikola Špirić upozorio je da BiH, godinu dana nakon izbora, nije izabrala novo Vijeće ministara BiH, novu Vladu Federacije i vlade u nekoliko kantona.

Prema riječima dr. Špirića, nijedna vodeća partija u BiH nema dilemu o potrebi izbora Izaslanstva PSBiH u PSVE, koja se, kako je naglasio, u BiH doživljava kao predvorje za ulazak u Europsku uniju (EU).

Ocjenjujući da, usljed zastoja u izboru novog Vijeća ministara BiH, nisu ispunjeni zakonski i poslovnički uvjeti za izbor Izaslanstva PSBiH u PSVE, dr. Špirić se založio za prestanak politike uvjetovanja i za uspostavljanje povjerenja i otvaranje stalnog unutanjeg dijaloga o svim spornim pitanjima.

Dr. Špirić je poručio da je na razini BiH potrebno formirati vlast na osnovu izbornih rezultata. U suprotnom, naglasio je, izbori će biti delegitimirani, a građani će izgubiti povjerenje u proces izbora svojih predstavnika u institucije vlasti.

Ističući da je zastoj u formiranju vlasti na državnom razini loša vijest za sve građane BiH, dr. Špirić izrazio je uvjerenje da će BiH što je moguće brže prevazići unutarnje političke slabosti i, kroz dijalog i konsenzus, naći održiva unutarnja rješenja, nastaviti sudjelovanje u radu svih institucija Vijeća Europe, te ubrzati put ka članstvu u EU. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću