MENI
21.10.2019

Ispravak netačnih informacija objavljenih u dijelu medija dana 19. oktobra 2019. godine

Povodom teksta "Tužilaštvu BiH stigao odgovor iz Parlamenta: Dopis ste poslali na pogrešnu adresu“ koji je dana 20. oktobra 2019. godine objavljen u dijelu medija, u cilju potpunog i istinitog informiranja javnosti Sektor za odnose s javnošću objavljuje sljedeću ispravku (slijedi tekst):

"Netačna je informacija da je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Tužilaštvu BiH upućen bilo kakav odgovor na zahtjev državne tužiteljice Gordane Bosiljčić, što je navedeno čak i u naslovu teksta "Tužilaštvu BiH stigao odgovor iz Parlamenta: Dopis ste poslali na pogrešnu adresu“ koji je 19.10.2019. godine objavljen na portalu Klix.ba a potom, nažalost, i prenesen u dijelu drugih medija.

Također je netačno da je rukovoditeljica Zakonodavno – pravnog sektora poslala bilo kakav dopis državnoj tužiteljici jer riječ je o rukovodećoj državnoj službenici koja nema ovlaštenja da u ime Parlamentarne skupštine BiH vodi ovakav vid komunikacije sa vanjskom javnošću pa ni sa Tužilaštvom BiH.

Novinar, na žalost, u zaglavlju dokumenta koji je dobio u posjed nije pročitao ili nije želio da pročita adresu na koju je on upućen. Rukovoditeljica Zakonodavno – pravnog sektora, u skladu sa svojim ovlaštenjima, u internoj komunikaciji obratila se Kolegiju Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH. Kao službenica koja je ranije bila zadužena za stručnu podršku članovima Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjene i dopune izbornog zakonodavstva BiH, istaknula je da je općepoznata činjenica da je proglašenjem rezultata Općih izbora 2018. godine rad Interresorne radne grupe i faktički prestao, odnosno temeljem činjenice da su, kako se u informaciji navodi, održane konstitutivne sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu. Novinar je potpuno promijenio smisao potonje rečenice pogrešnim citatom „da nisu održane konstitutivne sjednice oba doma Parlamenta što svakako nije tačno.

Dakle, u internom aktu Parlamentarne skupštine BiH, koji je u tekstu potpuno neadekvatno korišten, samo se sugerira članovima Kolegija Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH da se Tužilaštvo BiH obavijesti da je dopis Tužilaštva BiH upućen na pogrešnu adresu, odnosno privremenom radnom tijelu imenovanom od Parlamentarne skupštine BiH koje slijedom naprijed navedenih činjenica više ne postoji.

Bilo bi prirodno da Tužilaštvo BiH demantira da mu je dostavljen opisani dokument ali ako do toga i ne dođe vjerujemo da će ovo reagiranje doprinijeti potpunoj istini". (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću