MENI
15.10.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarali sa predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Meksika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić razgovarali su danas u Beogradu, na marginama 141. zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije, sa predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Meksika Laurom Rojas Hernandez.

Tokom srdačnog razgovora, u kome su učestvovali i članovi delegacije Kogresa Meksika u Skupštini Interparlamentarne unije, izražena je obostrana želja za poboljšanjem političke i privredne saradnje dvije prijateljske zemlje.

Naglašeno je kako bi susreti parlamentaraca i razmjena posjeta zvaničnika PSBiH i Kongresa Meksika na najvišem nivou značajno doprinijela uspostavljanju bolje ekonomske saradnje. S tim u vezi, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH Nebojša Radmanović i dr. Nikola Špirić pozvali su meksičke privrednike da učestvuju u radu najznačajnijih ekonomskih foruma i sajmova u BiH, te da investiraju u našu zemlju.

Dogovoreno je da obje strane utiču na ubrzavanje aktivnosti na potpisivanju međudržavnog Memoranduma o razumijevanju, što bi, kako je rečeno, značajno podstaklo saradnju BiH i Meksika na političkom i ekonomskom planu, kao i u oblastima obrazovanja i kulture.

Tokom susreta posebno se razgovaralo o problemima migracijske krize, s kojom su suočene obje zemlje. Kako je naglašeno, i Meksiko i BiH suočavaju se sa talasom migranata koji iz latinoameričkih država i država Bliskog istoka žele da uđu u SAD, odnosno zemlje Evropske unije. U vezi s ovim pitanjem, dogovoreni su načini dalje razmjene informacija i iskustava u rješavanju problema i posljedica migracijske krize.

Radmanović i Špirić pozvali su gospođu Rojas Hernandez da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Prihvaćen je i poziv predsjednice Predstavničkog doma Kongresa Meksika da članovi kolegija oba doma PSBiH posjete Meksiko. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću