MENI
10.10.2014

Članovi Delegacije PSBiH Drago Kalabić, Nermina Ćemalović i Mato Franjičević na 131. zasjedanju PSIPU u Ženevi


Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Interparlamentarne unije (PSIPU), predsjedavajući Drago Kalabić i njegovi zamjenici Nermina Ćemalović i Mato Franjičević predstavljat će PSBiH na 131. zasjedanju PSIPU, koje će se od 12. do 17. oktobra održati u Ženevi.

Prema najavama organizatora, centralna debata tokom sedmodnevnog zasjedanja ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije u svijetu bit će posvećena ostvarivanju ravnopravnosti spolova i zaustavljanju nasilja nad ženama. Parlamentarci iz više od 155 zemalja svijeta u Ženevi će, kako je najavljeno, raspravljati i o drugim aktuelnim pitanjima na globalnom planu, kao što su sajber – ratovanje, upravljanje vodama, korporativni utjecaj na donošenje odluka u Ujedinjenim narodima, te izrada integrirane strategije za borbu protiv trgovine narkoticima.

Očekuje se da će PSIPU na ovom zasjedanju usvojiti i rezoluciju o međunarodnom pravu koje se odnosi na nacionalni suverenitet i nemiješanje u unutarnje poslove država.

Na marginama 131. zasjedanja PSIPU bit će održana i prva globalna konferencija mladih parlamentaraca zemalja članica IPU, radionica na temu dobrih praksi u politici nuklearnog razoružanja, te informativni seminar o Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena.

Tokom 131. zasjedanja u Ženevi PSIPU izabrat će i novog predsjednika ove međunarodne parlamentarne organizacije. Za ovu poziciju kandidature su podnesene iz Australije, Bangladeša i Indonezije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću