MENI
29.1.2015

Započela konstituirajuća sjednica Doma naroda PSBiH


U Sarajevu je danas započela konstituirajuća sjednica sedmog saziva Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koji će funkciju vršiti u mandatnom periodu do 2018. godine.

Prije početka sjednice, predsjednik Centralne izborne komisije Stjepan Mikić uručio je uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim delegatima Doma naroda PSBiH.
Iz Federacije BiH mandati su dodijeljeni delegatima iz reda bošnjačkog naroda - Halidu Genjcu, Seadu Kadiću, Sifetu Podžiću, Fahrudinu Radončiću i Safetu Softiću, kao i delegatima iz reda hrvatskog naroda - Bariši Čolaku, Zdenki Džambas, Mariju Karamatiću, Martinu Ragužu i Ljilji Zovko.
Iz Republike Srpske mandati su dodijeljeni sljedećim delegatima iz reda srpskog naroda - Darku Babalju, Sredoju Noviću, Nebojši Radmanoviću, Dragutinu Rodiću i Ognjenu Tadiću.
Delegati Doma naroda PSBiH preuzeli su dužnost davanjem i potpisivanjem svečane izjave.

U skladu sa odredbama Poslovnika Doma naroda PSBiH, konstituirajućom sjednicom, u svojstvu privremenog predsjedavajućeg, kao najstariji izabrani delegat predsjedava Sredoje Nović.
Na konstituirajućoj sjednici osnovana su tri kluba delegata konstitutivnih naroda i imenovana njihova rukovodstva. Tako će funkciju predsjedavajućeg Kluba delegata bošnjačkog naroda u predstojećem sazivu obavljati Halid Genjac, a njegov zamjenik bit će Sifet Podžić. Za predsjedavajuću Kluba delegata hrvatskog naroda izabrana je Ljilja Zovko, a za njenu zamjenicu Zdenka Džabas, dok je za predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda izabran Sredoje Nović, a za njegovog zamjenika Dragutin Rodić.

Dom je potom usvojio zaključak koji je predložio predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda, a kojim se zbog potrebnih dodatnih konsultacija privremeno prekida rad konstituirajuće sjednice Doma naroda PSBiH. Zaključkom je precizirano da će nastavak ove sjednice biti održan u narednih 15 dana, u terminu koji će tačno usaglasiti predsjedavajući klubova delegata zajedno sa privremenim predsjedavajućim Doma naroda PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću