MENI
22.12.2016

Članovi Kolegija Doma naroda susreli se sa direktorom iranskog Centra za strateška istraživanja

U okviru službene radne posjete Iranu, članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predsjedavajući Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Doma Ognjen Tadić susreli su se sa direktorom iranskog Centra za strateška istraživanja i bivšim dugogodišnjim ministrom vanjskih poslova Irana Ali Akbar Velajatijem.

Gospodin Velajati pozdravio je napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu i izrazio uvjerenje da će političari znati izabrati najbolja rješenja za našu zemlju. On je dodao da će na svakom putu koji izaberu prijateljski narodi BiH imati punu podršku Irana.

Sagovornici su se saglasili da politički i ekonomski odnosi između Bosne i Hercegovine i Irana u narednom periodu moraju biti unaprjeđeni i da dvije strane trebaju raditi mnogo više na otklanjanju brana koje dijele prijateljske države. Tu se prije svega misli na uspostavljanje bezviznog režima a u perspektivi i poboljšanje međusobnih transportnih veza što će svakako doprinijeti lakšem povezivanju poslovnih ljudi i jednostavnijoj uspostavi privrednih i trgovinskih odnosa.

Razgovor je naravno bio prilika i da članovi Kolegija Doma naroda sa svojim domaćinom podijele viđenja aktuelnih zbivanja u svijetu a naročito porasta ekstremizma i terorizma. U tom svjetlu pozdravljena je uloga Irana u traženju rješenja u regionu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću