MENI
26.1.2015.

Штампан нови број „Парламента“, билтена ПСБиХ


Нови број „Парламента“, билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), највише пажње посвећује информацијама о конституисању VII сазива Представничког дома ПСБиХ. Како преноси лист, на конститутивној сједници за предсједавајућег Дома изабран је Шефик Џаферовић, за прву замјеницу предсједавајућег Борјана Кришто, а за другог замјеника предсједавајућег изабран је Младен Босић.

У новом сазиву Представничког дома ПСБиХ, када је ријеч о страначкој структури у мандатном периоду 2014 – 2018., СДА има 10 посланика, СНСД – Милорад Додик 6 посланика, Демократска фронта – Жељко Комшић и СДС по 5 посланика, СББ – Фахрудин Радончић и ХДЗ БиХ по 4 посланика, СДП 3 посланика, док по једног посланика имају ХДЗ 1990., БПС – Сефер Халиловић, А - СДА, ПДП – НДП и ДНС.

Билтен ПСБиХ преноси и састав сталних комисија Дома, која су изабрана на 2. сједници Представничког дома.

„Парламент“ преноси и вијест према којој је Одбор за културу, науку, образовање и медије Савјета Европе, на састанку одржаном 5. децембра 2014. године у Паризу, једногласно усвојио нацрт извјештаја под називом „Културно наслијеђе у кризним и посткризним ситуацијама“, које је сачинила чланица Сталне делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) Исмета Дервоз. Истовремено, преноси се и информација да је чланица Сталне делегације ПСБиХ у ПССВЕ-а Милица Марковић, у својству извјеститељице Одбора за социјална питања, здравство и одрживи развој ПССЕ, боравила од 15. до 19. децембра 2014. године у Азербејџану ради прикупљања чињеница за израду извјештаја о теми: „Становници у пограничним регијама Азербејџана којима је намјерно прекинута опскрба водом“.

Приказ комплетне законодавне активности ПСБиХ у 2014. години штампан је као посебан додатак овом броју „Парламента“. У додатку је могуће прочитати колико је донесено или одбијено закона у ПСБиХ 2014. године, колико је постављено посланичких/делегатских питања и поднесено иницијатива, као и то на колико је споразума дата сагласност у ПСБиХ.

На крају, као прилог објављен је и приручник за интерно пријављивање корупције и заштиту лица које пријави корупцију у Секретаријату ПСБиХ. Објашњено је ко има право на интерно пријављивање корупције, коме се пријављује случај корупције, како се пријављује, како се поступа с интерним пријавама, како су заштићена права подносиоца пријаве корупције, као и то каква је одговорност подносиоца пријаве корупције у случају злоупотребе права пријављивања корупције. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу