MENI
26.1.2015.

Tiskan novi broj „Parlamenta“, biltena PSBiH

 Novi broj „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), najviše pozornosti posvećuje informacijama o konstituiranju VII saziva Zastupničkog doma PSBiH. Kako prenosi list, na konstituirajućoj sjednici za predsjedatelja Doma izabran je Šefik Džaferović, za prvu zamjenicu predsjedatelja Borjana Krišto, a za drugog zamjenika predsjedatelja izabran je Mladen Bosić.

U novom sazivu Zastupničkog doma PSBiH, kada je riječ o stranačkoj strukturi u mandatnom razdoblju 2014. – 2018., SDA ima 10 zastupnika, SNSD – Milorad Dodik 6 zastupnika, Demokratska fronta – Željko Komšić i SDS po 5 zastupnika, SBB – Fahrudin Radončić i HDZ BiH po 4 zastupnika, SDP 3 zastupnika, dok po jednog zastupnika imaju HDZ 1990., BPS – Sefer Halilović, A - SDA, PDP – NDP i DNS.

Bilten PSBiH prenosi i sastav stalnih povjerenstava Doma, koja su izabrana na 2. sjednici Zastupničkog doma.

„Parlament“ prenosi i vijest prema kojoj je Odbor za kulturu, znanost, obrazovanje i medije Vijeća Europe, na sastanku održanom 5. prosinca 2014. godine u Parizu, jednoglasno usvojio nacrt izvješća pod nazivom „Kulturno naslijeđe u kriznim i postkriznim situacijama“, koje je sačinila članica Stalnog izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Ismeta Dervoz. Istodobno, prenosi se i informacija da je članica Stalnog izaslanstva PSBiH u PSVE-a Milica Marković, u svojstvu izvjestiteljice Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj PSVE, boravila od 15. do 19. prosinca 2014. godine u Azerbajdžanu radi prikupljanja činjenica za izradu izvješća o temi: „Stanovnici u pograničnim regijama Azerbajdžana kojima je namjerno prekinuta opskrba vodom“.

Prikaz kompletne zakonodavne aktivnosti PSBiH u 2014. godini tiskan je kao poseban dodatak ovom broju „Parlamenta“. U dodatku je moguće pročitati koliko je doneseno ili odbijeno zakona u PSBiH 2014. godine, koliko je postavljeno zastupničkih/izaslaničkih pitanja i podneseno inicijativa, kao i to na koliko je sporazuma data suglasnost u PSBiH.

Na kraju, kao prilog objavljen je i priručnik za interno prijavljivanje korupcije i zaštitu osobe koja prijavi korupciju u Tajništvu PSBiH. Objašnjeno je tko ima pravo na interno prijavljivanje korupcije, kome se prijavljuje slučaj korupcije, kako se prijavljuje, kako se postupa s internim prijavama, kako su zaštićena prava podnositelja prijave korupcije, kao i to kakva je odgovornost podnositelja prijave korupcije u slučaju zlouporabe prava prijavljivanja korupcije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću