MENI
20.4.2012

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na Drugom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PS VE) koje čine Milica Marković, Borjana Krišto, Saša Magazinović i Senad Šepić učestvovat će na Drugom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje se održava u Strasbourgu od 23. do 27. aprila 2012. godine. Inače, zasjedanju će u svojstvu gosta u povodu 10 godina članstva BiH u Vijeću Evrope prisustvovati i dr. Božo Ljubić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Na početku redovnog zasjedanja, obavit će se izbor potpredsjednika Skupštine iz Luksemburga i Španije, kao i promjene u članstvim odbora PSVE-a.
Kako je najavljeno, tokom petodnevnog održavanja, raspravljat će se o sljedećim temama: „Izgubljeni životi u Sredozemnom moru: ko je odgovoran“, „Ravnopravnost spolova: uvjet za uspjeh Arapskog proljeća“, „Promocija aktivnog građanstva u Evropi“, „Dobrovoljno upravljanje i etika u sportu“, „Potreba za borbom protiv namještanja utakmica“, „Zaštita slobode izražavanja i informiranja na internetu i on-line medijima“, „Stanje raseljenih osoba i povratnika u regiji sjevernog Kavkaza“, „Praćenje rada PSVE-a od Odbora ministara“, „Promocija odgovarajuće politike poreznog raja“ i „Pristojne mirovine za sve“.

Također, pored izbora sudije iz Belgije u Evropski sud za ljudska prava, planirano je da se razmijene i mišljenja o temama „Sitacija u Siriji“ i „Budućnost Evropskog suda za ljudska prava-Deklaracija iz Brajtona“.
Inače, u povodu desetogodišnjice prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Vijeća Evrope, učesnicima se, između ostalih, trebao obratiti Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću