MENI
25.4.2012

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije održali sastanak sa zamjenikom generalnog direktora u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije


Predsjedavajući, Halid Genjac i članovi Zajedničke komisije za evropske integracije, Šefik Džaferović, Mehmed Bradarić, Stjepan Krešić i Lazar Prodanović, danas su održali sastanak sa zamjenikom generalnog direktora u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije, Joost Korteom kom je prisustvovao i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Peter Sorensen.

Osvrnuvši se na jučer održanu Donatorsku konferenciju za rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih lica, Korte je ocijenio kao historijski događaj. „U Briselu uočavamo da se situacija u BiH poboljšava i već je jasno da će Izvještaj za 2012., biti pozitivniji od Izvještaja za 2011. Vidim da su mnogi u BiH spremni raditi na ispunjenju svojih obaveza“, rekao je on. Korte je istakao važnost implementacije Presude Sejdić - Finci i izrazio zabrinutost što budžet za 2012. još nije usvojen.

Predsjedavajući Zajedničke komisije, Halid Genjac je najavio da će u saradnji sa visokim predstavnikom 25.05., biti održan sastanak na kom će se govoriti o spremnosti BiH da se suoči sa posljedicama pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji i povećanju broja prijelaza iz naše zemlje na granici sa Hrvatskom. On je rekao i kako je kroz Forum za parlamentarnu saradnju uspostavljena kordinacija među komisijama koje se bave pitanjem evropskih integracija na svim nivoima vlasti, naglasivši kako je važno da proces ispunjavanja obaveza na evropskom bude horizontalno i vertikalno koordiniran.

Lazar Prodanović je istakao kako je SNSD spreman podržati Nacrt budžeta za 2012., kao i potpunu implementaciju Presude iz Strasbourga, dok je Šefik Džaferović naglasio da je dio spornih pitanja vezanih za implementaciju Presude Sejdić – Finci riješen, dok se za još jedno, neriješeno pitanje, čekaju rezultati dogovora lidera šest stranaka. „Sva sporna pitanja se trebaju rješavati u institucijama vlasti, pri čemu su dogovori stranačkih lidera podrška za postizanje konačnih rješenja“, rekao je on. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću