MENI
20.6.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Afriku i zemlje Bliskog Istoka, dr. Božo Ljubić razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije


„Svi mi koji smo u Grupi prijateljstva za Afriku i zemlje Bliskog Istoka, tu smo po ličnom izboru, a moj motiv je bio da svojim učešćem bolje upoznam kulturu i narode iz ove grupe zemalja. Međusobna komunikacija je najbolji način za otklanjanje predrasuda“, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Afriku i zemlje Bliskog Istoka, dr. Božo Ljubić tokom današnjeg susreta sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji, Eid Mohammedom Althakafijem, koji je dr. Ljubiću uručio poziv za posjetu Saudijskoj Arabiji.

Zahvalivši na dosadašnjoj pomoći, dr. Ljubić je najavio da će ubrzo uslijediti i konkretni prijedlozi za ekonomsku saradnju naše dvije zemlje. „U BiH se mora uvažiti realnost da smo multietnička, multireligijska zajednica gdje postoje različite kulture, ali i zajedničko iskustvo identiteta“, rekao je on, istakavši da je briga Kraljevine Saudijske Arabije za muslimane u svijetu, legitimna.
„Bez obzira na tragične događaje, u BiH postoji iskustvo suživota koje nam daje pouzdanje da ovu zemlju možemo izgraditi i učiniti samoodrživom. Najvažnije je da jasno izrazimo svoje identitete i da iz pozicije tako izraženih identiteta razgovaramo“, naglasio je.

Ambasador Eid Mohammed Althakafi je podsjetio da muslimani cijelog svijeta tokom molitve svakog dana, pet puta dnevno okreću lice prema Saudijskoj Arabiji. „Mi osjećamo odgovornost prema njima, što nam uostalom nalaže i Ustav zemlje“, rekao je Althakafi.(kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću