MENI
27.6.2012

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH tokom službene posjete Velikoj Britaniji razgovarala sa članovima Britanske grupe u Interparlamentarnoj uniji


Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje čine Halid Genjac, Dragan Vrankić, Nermina Ćemalović i Borislav Bojić, tokom službene posjete Velikoj Britaniji susreli su se sa članovima Britanske grupe u Interparlamentarnoj uniji, na čelu sa predsjednicom Gemmom Doyle.

Tokom susreta, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosno načinima na koji se može prevazići stagnacija u daljnjem napretku BiH na putu u Evropsku uniju. Također, razmijenjena su mišljenja u vezi provođenja presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, te je istaknuto kako je očito da politička mimoilaženja postoje, ali je ohrabrujuće što je presuda dogovorena u dijelu koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda PSBiH.

Na kraju susreta, predstavnici Britanske grupe su obećali kako će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu BiH na putu ka EU, ali i da ona sama mora rješavati svoje unutarnje probleme. Naglasili su da lideri političkih stranaka moraju sami dogovarati strukturalne reforme koje će BiH što prije integrirati u EU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću