MENI
23.10.2023

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvuju u Stockholmu na 104. Rose Roth seminaru PSNATO-a

Predsjedavajući Doma naroda i Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i član Delegacije Obren Petrović učestvuju u radu 104. Rose Roth seminara PSNATO-a, koji je danas počeo u Stockholmu.

Učesnike seminara, čiji je domaćin Parlament Kraljevine Švedske, uvodnim obraćanjima pozdravili su šef Delegacije Parlamenta Švedske u PSNATO-a Hans Wallmark, zamjenica predsjedavajućeg Parlamenta Švedske Julia Kronlid i ministrica za evropske poslove u Vladi Švedske Jesica Roswall.

U svojim izlaganjima predstavnici Parlamenta i Vlade Švedske izrazili su svoju bezrezervnu podršku jačanju sigurnosti, projektovanoj stabilnosti i intenziviranju aktivnosti na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

Zvaničnici Švedske potvrdili su da je stanje u regionu Zapadnog Balkana u fokusu Vlade te zemlje. Pozvali su lidere zemalja na saradnju i jačanje međusobnog povjerenja. S tim u vezi, ministrica Roswall posebno je naglasila značaj ispunjavanja uslova za početak pregovora i članstvo u Evropskoj uniji jer je to, kako je rekla, prilika za restrukturiranje i promjenu poimanja vrijednosti jednog društva i zemlje.

U svojim govorima zvaničnici Švedske također su pozvali NATO članice da osiguraju dugoročnu podršku Ukrajini.

U radu seminara, na poziv Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a, učestvuje i zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić, koji će se sutra obratiti učesnicima seminara. (kraj)

   


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću