MENI
6.11.2012

Okončana Radionica na temu: „Odbrambeno – sigurnosni sektor u BiH godinu dana poslije“


Danas je u Tesliću okončana dvodnevna Radionica na temu: „Odbrambeno – sigurnosni sektor u BiH – godinu dana poslije“, koja je održana u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon što je predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić napravila osvrt na dosadašnju realizaciju zaključaka koje je Zajednička komisija donijela nakon prošlogodišnje Radionice, čelni ljudi institucija odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH, nad kojima Zajednička komisija za odbranu i sigurnost vrši parlamentarni nadzor, upoznali su članove Komisije sa realizacijom navedenih zaključaka unutar svojih institucija, kao i sa drugim problemima i izazovima s kojima se ove institucije susreću između dvije radionice.
Nakon što je Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović dao svoj osvrt na realizaciju prošlogodišnjih zaključaka i stanje ljudskih prava vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama BiH, predstavnici Ministarstva odbrane BiH upoznali su članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost sa realizacijom zadataka unutar ovog Ministarstva, Sektora za logistiku, finansije i personal, te aktivnostima koje je unutar Ministarstva sprovodio Generalni inspektorat. Poseban akcenat je stavljen na negativni Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2011. godinu, koji je sačinio Ured za reviziju finansijskog poslovanja institucija BiH, kao i na tok realizacije aktivnosti na donošenju novog dokumenta „Pregleda odbrane BiH“.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH je posebno istakao probleme u Sektoru logistike, navodeći pri tome one s kojima se susreću pripadnici Oružanih snaga BiH po pitanju kvaliteta opreme, ishrane, remonta helikoptera, te provedbe procesa javnih nabavki, kao i pitanjima angažovanja jedinica Oržanih snaga u mirovnim misijama u inostranstvu, te terenske obuke pripadnika Oružanih snaga BiH.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH upoznali su predstavnike Zajedničke komisije sa realizacijom strateških obaveza i ciljeva u prethodnom periodu, te planom dinamike realizacije istih u narednom periodu. Posebno je istaknuto pitanje donošenja novog dokumenta „Sigurnosna politika BiH“, kadrovske popunjenost Ministarstva sigurnosti BiH, te dosadašnje prakse održavanja sastanaka Kolegija ministra sigurnosti sa direktorima policijskih agencija. U okviru ključnih sigurnosnih izazova razgovarano je o borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, korupcije i cyber krimimaliteta, te strateških dokumenata koji proizlaze iz ovih pitanja.

Direktor Granične policije BiH je upoznao Zajedničku komisiju sa aktuelnim stanjem u ovoj instituciji u pogledu ljudskih resursa, saradnji sa drugim policijskim agencijama, saradnji sa graničnim policijama susjednih država, te problemima u izgradnji novih graničnih prijelaza.

Direktor SIPA je posebno istakao nedavno sprovedene akcije u suzbijanju organiziranog kriminala koje je ova Agencija sprovela. Takođe, članove Zajedničke komisije je upoznao sa saradnjom sa drugim policijskim agencijama, te potrebom izmjene određenih zakonskih propisa u skladu s kojima ova Agencija operativno radi.
Predstavnik Službe za poslove sa strancima je naveo probleme kapaciteta imigracionog centra, kao i troškove s kojima se ova Agencija susreće prilikom deportovanja van BiH lica koja predstavljaju prijetnju sigurnosnom sistemu BiH. Također je naveo potrebu skore izmjene Zakona o kretanju stranaca i azilu.

Direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencije za policijsku podršku, upoznali su članove Zajedničke komisije sa problemima s kojima se ove institucije susreću u izgradnji kapaciteta institucija sigurnosti, u skladu sa zakonskim okvirom koji definira njihov rad.
Predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je upoznao Zajedničku komisiju sa aktivnostima na provedbi izmjene zakonskog okvira koji definira proces vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene s ciljem dostavljanja izvještaja po ovoj oblasti Parlamentarnoj skupštini BiH dva puta godišnje. Prezentiran je Godišnji izvještaj o izdatim dozvolama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme proizvoda dvojne i posebne namjene za 2011., te aktivnostima koje se provode na sistemu „Tracker“. Posebno su apostrofirani Izvještaji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za period 2008.–2010., koje Zajednička komisija nije razmatrala, obzirom da joj nije dat u nadležnost u okviru Parlamentarne skupštine BiH.

U okviru rasprave oko rada Centra za deminiranje – BH MAC-a, navedeno je da se trenutno u parlamentarnoj proceduri nalazi Zakon o protivminskom djelovanju BiH. Direktor BH MAC-a je naveo probleme u protivminskim akcijama na terenu, kao i problemom smanjenja finansijskih sredstava od strane donatora u posljednjem periodu. Iznio je stav da BiH mora izdvojiti iz Budžeta određena sradstva kako bi donatori nastavili da učestvuju u procesu deminiranja u BiH.

Radionica je okončana zaključkom da rad sektora odbrane i sigurnosti u BiH mora postati transparetan, odgovoran i raditi na izgradnji kapaciteta.
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH sumirat će sve rasprave sa dvodnevne Radionice, izraditi prijedlog zaključaka, o kojima će Zajednička komisija voditi raspravu na jednoj od svojih narednih sjednica. Po usvajanju zaključaka, isti će biti dostavljeni i svim učesnicima ove Radionice. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću