MENI
4.4.2013

Članovi Delegacije PSBiH susreli se sa čelnicima Parlamentarne skupštine NATO-a


Na marginama 82. Rose Roth seminara koji se održava u Maroku, članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (NATO) dr. Milorad Živković i Asim Sarajlić susreli su se sa generalnim sekretarom PS NATO Hugh Bayleyem i generalnim sekretarom Međunarodnog sekretarijata PS NATO Davidom Hobbsom. Tom prilikom, gospoda Bayley i Hobbs iskazali su zadovoljstvo saradnjom naše Delegacije sa Parlamentarnom skupštinom NATO, posebno u aktivnostima koje se realizuju u regionu Jugoistočne Evrope.

Inače, tokom prvog dana seminara, predsjedavajući oba doma Parlamenta Kraljevine Maroko, Karim Ghellab i Mohamed Cheikh Biadillah i Hugh Bayley, obratili su se učesnicima ovog velikog skupa na kojem se razgovara o stanju u zemljama Sjeverne Afrike i Srednjeg Istoka. Naglasili su da je saradnja zemalja tog regiona sa zemljama članicama NATO i EU potrebna i neupitna. Istaknuto je također da su evro-mediteranska i transatlantska sigurnost nužnost i jedini mogući odgovor brojnim sigurnosnim izazovima a posebno je bitno zajednički odgovoriti na terorizam kao globalni izazov.

U nastavku seminara predviđeno je da se razgovara o tome koliko bi iskustva zemalja jugoistočne Evrope u procesu tranzicije mogla biti od koristi za zemlje Sjeverne Afrike i Srednjeg Istoka. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću