MENI
25.1.2021

Održana 23. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 23. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljeno je saslušanje predsjedavajuće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i ovlaštene predstavnice ove institucije Sanele Gorušanović-Butigan.

U svom svjedočenju gospođa Gorušanović-Butigan iznijela je ocjenu stanja u bh. pravosuđu i VSTV-u BiH, te, uz ogradu da nije dugo na ovoj funkciji, kazala da stanje nije zadovoljavajuće, ali da, kako je naglasila, očekuje da se ono u skorijoj budućnosti popravi.

Zabrinjavajuće stanje u pravosuđu rezultat je, kako je kazala, niskog procenta procesuiranja krivičnih djela iz oblasti visoke i korupcije srednjeg nivoa, privrednog kriminala i ratnih zločina, te dugo trajanje postupaka pred nadležnim sudovima.

Odgovarajući na pitanja članova Komisije o trenutnom stanju u VSTV-u BiH, predsjedavajuća Vijeća Gorušanović-Butigan kazala je da je napravljen reformski program VSTV-a od 2021. do 2023. godine, čiji su prioriteti kvalitetniji i efikasniji rad Vijeća, borba protiv korupcije, jačanje međuinstitucionalne saradnje i saradnje sa vanjskim faktorom, te integritet pravosuđa i nosilaca funkcija u bh. pravosuđu.

Gorušanović – Butigan se u svom svjedočenju osvrnula i na Zakon o VSTV-u, te naglasila kako očekuje hitne izmjene ovog Zakona, koje bi se, kako je istaknula, prije svega trebale odnositi na odgovornost i mogućnost razrješenja funkcija članova Vijeća, kao i na sukob interesa članova VSTV-a.

Predsjedavajuća Vijeća Gorušanović-Butigan je, također, kazala da smatra kako ne treba razdvajati sudsko i tužilačko vijeće, već da u okviru Vijeća, kao jedinstvene regulatorne institucije, treba formirati Podvijeće sudija i Podvijeće tužilaca.

Govoreći o usvajanju novih kriterija za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, Gorušanović – Butigan istaknula je kako se radi o značajnom koraku, koji omogućava da rad sudija i tužilaca u narednom periodu bude kvalitetnije ocjenjivan.

U svom svjedočenju gospođa Gorušanović-Butigan osvrnula se i na funkcioniranje Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), naglašavajući da je to najbolji sistem, ali da su zloupotrebe i manipulacije tim Sistemom moguće, te da one predstavljaju krivično djelo. Nekorištenje ovog sistema u Tužilaštvu BiH ocijenila je zabrinjavajućim, te kazala kako će u svom budućem radu potencirati ovo pitanje.

Iako pozvan da svjedoči, na današnjoj sjednici Komisije nije se pojavio ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je Privremenu istražnu komisiju pismeno obavijestio da, radi neodložnih obaveza, danas nije u mogućnosti pristupiti svjedočenju. S tim u vezi, Komisija je usvojila zaključak kojim poziva ministra Grubešu da se, radi svjedočenja, pojavi pred članovima Komisije na 24. sjednici, koja je zakazana za 2. februar 2021. godine u 12 sati.

Privremena istražna komisija usvojila je i zaključak kojim je ovlastila predsjedavajućeg Komisije Damira Arnauta da direktno stupi u kontakt sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, radi svjedočenja Tegeltije pred Privremenom istražnom komisijom.

Također, usvojen je zaključak kojim se pozivaju članovi VSTV-a Berina Alihodžić i Biljana Simeunović da, na nekoj od narednih sjednica, svjedoče pred Privremenom istražnom komisijom. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću