MENI
30.1.2020.

Чланови Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе присуствовали сједници Мониторинг комитета ПССЕ

Чланови Делегације Парламентарне скуштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) Алма Чоло и Саша Магазиновић присуствовали су данас у Стразбуру сједници Комитета за поштовање обавеза и ангажмана земаља чланица Савјета Европе (Мониторинг комитет), који је на свом дневном реду као једну од тачака имао и разматрање стања у Босни и Херцеговини.

Извјестиоци Мониторинг комитета за Босну и ХерцеговинуTiny Kox i Zoltán Németh изнијели су коментаре о стању у Босни и Херцеговини који ће послужити као основа за израду извјештаја о нашој земљи који би се требао наћи на пленарном засједању ПССЕ до краја ове године.

Чланови Делегације ПСБиХ упознали су Мониторинг комитет о политичким дешавањима у Босни и Херцеговини из угла власти и опозиције. На сједници је било говора о више тема, од којих су неке напредак у функционисању институција у БиХ и избор Савјета министара БиХ, избор сталних комисија и делегација ПСБиХ у међународним институцијама и асоцијацијама у којима је БиХ пуноправна чланица, рад правосуђа, транспарентност рада институција, испуњавање услова за напредак БиХ према Европској унији, те рад институција као што су Централна изборна комисија и Високи судски и тужилачки савјет.

У наредном периоду Босна и Херцеговина ће, како је речено, бити редовна тема Мониторинг комитета, а већ у марту на својој сједници у Анкари ово тијело ће наставити расправу о стању у БиХ, након чега ће услиједити и посјета извјестилаца Савјета Европе нашој држави. До краја године очекује се финализовање извјештаја о БиХ, те расправа на пленарном засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу