MENI
14.10.2013

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na 59. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO


Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO dr. Milorad Živković i član delegacije Asim Sarajlić, učestvuju u radu Druge plenarne sjednice 59. Godišnjeg zasjedanja PS NATO, koje se od održava u Dubrovniku, Republika Hrvatska.

Na plenarnom kao i na zasjedanjima komiteta razgovarano je, pored ostalog, i o aktuelnoj situaciji u Siriji, zemljama Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, ISAF Misiji, te situaciji u zemljama Zapadnog Balkana.

Nakon rasprave o aktuelnom stanju u zemljama Zapadnog Balkana, čiji je specijalni izvjestilac bio Vitold Vasčikovski (Witold Waszczykowski) iz Poljske, usvojena je Rezolucija Parlamentarne skupštine NATO o unapređivanju stabilnosti i euroatlantskih izgleda zemalja Zapadnog Balkana (u prilogu), u kojoj se naglašava jasno opredjeljenje Parlamentarne skupštine NATO u pogledu politike „Otvorenih vrata“ za prijem u NATO.

Ističe se poziv vladama i parlamentima zemalja Sjevernoatlantske alijanse i Evropske unije da još jednom potvrde svoju posvećenost evroatlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana, te da nastave sa davanjem podsticaja daljim naporima preduzetim radi implementacije unutarnjih reformi i unapređenja odnosa sa susjedima.

Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH pozvani su da postignu saglasnost u vezi svrsishodne ustavne reforme i što bržeg rješavanja pitanja nepokretne vojne imovine. (kraj)

Rezoluciju o unapređivanju stabilnosti i euroatlantskih izgleda Zapadnog Balkana (u dostupnom tekstu) možete pogledati ovdje.


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću