MENI
5.11.2019

Članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH razgovarali sa šeficom Misije OSCE-a u BiH

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Doma Denis Zvizdić te njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto primili su danas šeficu Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec

Tokom razgovora apostofiran je veliki broj oblasti u kojima se realizira i nastoji realizirati saradnja između Bosne i Hercegovine i Misije OSCE-a u našoj zemlji. Prije svega, istaknuti su izborno zakonodavstvo i unapređenje izbornog procesa, zatim vladavina prava, oblast obrazovanja, sloboda govora, gender jednakost, ali i pitanje ljudskih prava koje je u uskoj vezi sa pitanjem migracija.

Govoreći o zastoju u radu Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Zvizdić istaknuo je da nema nekih novih pomaka u njegovom otklanjanju ali da postoji nada da će kroz dijalog doći do približavanja stavova. On je pozvao i međunarodnu zajednicu da se dodatno angažira u traženju rješenja, a kao osnov koji može rezultirati napretkom i otklanjanjem blokade naglasio je nužnost vladavine prava čiji je izostanak, kako je dodao, korijen svih problema sa kojima se suočavamo.  

Zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto podsjetila je na nužnost primjena odluka Ustavnog suda kojima se van snage stavljaju pojedine odredbe Izbornog zakona te da su izmjene ovog akta u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH . Gospođa Krišto istaknula je da se članovi Kolegija Predstavničkog doma trude da svoj posao obavljaju koliko ga mogu raditi, ali da će do stvarnog pomaka biti potreban širi dogovor i kompromis ključnih političkih aktera u Bosni i Hercegovini.

Po riječima Nebojše Radmanovića, osjeća se veliki pritisak koji građani Bosne i Hercegovine trpe zbog migrantske krize. On je istaknuo da se radi o problemu koji sami ne možemo riješiti i pozvao međunarodne institucije da u tom procesu pruže neophodnu pomoć. Radmanović je također ukazao na nužnost izmjena u izbornom procesu i uvođenje digitalizacije glasanja što je obiman posao koji domaće institucije ne mogu same završiti, a bitan je za daljnju demokratizaciju Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica Kavalec danas je rekla da je u pripremi poseban memorandum o razumijevanju između Misije OSCE-a u BiH i Parlamentarne skupštine BiH kojim će se nastojati urediti zajednički rad na izradi strateških dokumenata i utvrđivanje zajedničkih ciljeva. Ona je, također, najavila pojačan angažman Misije na poboljšanjima zakonskih akata u oblasti parlamentarnog nadzora, zatim sukoba interesa, ali i unapređenju tekstova poslovnika o radu domova Parlamentarne skupštine BiH.

Ambasadorica Kavalec izrazila je očekivanje da će u narednom periodu biti intenzivno rađeno na rješenjima kojima se povećava učešće javnosti u zakonodavnom procesu i doprinosi većoj participaciji građana u kreiranju i donošenju zakona. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću