MENI
5.11.2019.

Чланови Колегијума Представничког дома ПСБиХ разговарали са шефицом Мисије ОЕБС-а у БиХ

Чланови Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, предсједавајући Дома Денис Звиздић те његови замјеници Небојша Радмановић и Борјана Кришто примили су данас шефицу Мисије ОЕБС-а у БиХ Kathleen Kavalec.

Током разговора апостофиран је велики број области у којима се реализира и настоји реализирати сарадња између Босне и Херцеговине и Мисије ОЕБС-а у нашој земљи. Прије свега, истакнути су изборно законодавство и унапређење изборног процеса, затим владавина права, област образовања, слобода говора, гендер једнакост, али и питање људских права које је у уској вези са питањем миграција.

Говорећи о застоју у раду Парламентарне скупштине БиХ, предсједавајући Звиздић истакнуо је да нема неких нових помака у његовом отклањању али да постоји нада да ће кроз дијалог доћи до приближавања ставова. Он је позвао и међународну заједницу да се додатно ангажира у тражењу рјешења, а као основ који може резултирати напретком и отклањањем блокаде нагласио је нужност владавине права чији је изостанак, како је додао, коријен свих проблема са којима се суочавамо.  

Замјеница предсједавајућег Борјана Кришто подсјетила је на нужност примјена одлука Уставног суда којима се ван снаге стављају поједине одредбе Изборног закона те да су измјене овог акта у искључивој надлежности Парламентарне скупштине БиХ. Госпођа Кришто истакнула је да се чланови Колегијума Представничког дома труде да свој посао обављају колико га могу радити, али да ће до стварног помака бити потребан шири договор и компромис кључних политичких актера у Босни и Херцеговини.

По ријечима Небојше Радмановића, осјећа се велики притисак који грађани Босне и Херцеговине трпе због мигрантске кризе. Он је истакнуо да се ради о проблему који сами не можемо ријешити и позвао међународне институције да у том процесу пруже неопходну помоћ. Радмановић је такођер указао на нужност измјена у изборном процесу и увођење дигитализације гласања што је обиман посао који домаће институције не могу саме завршити, а битан је за даљњу демократизацију Босне и Херцеговине.

Амбасадорка Kavalec данас је рекла да је у припреми посебан меморандум о разумијевању између Мисије ОЕБС-а у БиХ и Парламентарне скупштине БиХ којим ће се настојати уредити заједнички рад на изради стратешких докумената и утврђивање заједничких циљева. Она је, такође, најавила појачан ангажман Мисије на побољшањима законских аката у области парламентарног надзора, затим сукоба интереса, али и унапређењу текстова пословника о раду домова Парламентарне скупштине БиХ.

Амбасадорка Kavalec изразила је очекивање да ће у наредном периоду бити интензивно рађено на рјешењима којима се повећава учешће јавности у законодавном процесу и доприноси већој партиципацији грађана у креирању и доношењу закона. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу