MENI
4.11.2019

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović prisustvovao svečanom obilježavanju 350. godišnjice Sveučilišta u Zagrebu

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović učestvovao je na obilježavanju 350. godišnjice Sveučilišta u Zagrebu – Dana Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanost obilježavanja proslave odvijala se u Koncertnoj sali Vatroslava Lisinskog.

Uz prisustvo nosilaca društvenoga, naučnog, kulturnog života, svečanosti su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je ovom prilikom uručila i povelje zagrebačkom Sveučilištu te fakultetima koji su proslavili više od sto godina djelovanja.

Sveučilište u Zagrebu akademskom godinom 2018./2019. obilježava 350 godina od svoga osnivanja. Njegova historija počinje 23. septembra 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice univerzitetske ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. novembra 1671. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. novembra kao Dan Sveučilišta. Od tada filozofski studij u Zagrebu, koji je počeo godine 1662., djeluje i formalno-pravno kao Neoacademia Zagrabiensis, odnosno kao javnopravna visokoškolska ustanova." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Ćovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću